Bouwkosten stijgen in West-Europa behalve in België

Uit de jaarlijkse studie van Arcadis blijkt dat de kosten voor bouwprojecten veel West-Europese landen stijgen, terwijl deze in België op het niveau van 2013 gebleven zijn.

Trefwoorden: #Arcadis, #bouwkosten, #bouwprojecten, #Europa, #studie, #studierapport

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - In de top 10 van duurste landen om te bouwen is West-Europa sterk vertegenwoordigd. De eerste plaats is voor Zwitserland, gevolgd door Denemarken en Hong Kong.

In tegenstelling tot 2013, staan in 2014 veel West-Europese landen in de top 10 (het Verenigd Koninkrijk stijgt van 14 naar 8), terwijl een aantal Aziatische markten zoals Singapore en Japan dalen in het klassement.

België blijft op hetzelfde niveau. Verder stijgt ook Nederland niet, dat met zijn 18de plaats het goedkoopste West-Europese land is om in te bouwen.

De jaarlijkse studie vergelijkt de kosten van bouwprojecten in 43 landen aan de hand van benchmarking, en dit voor verschillende types gebouwen. Het rapport duidt valutaschommelingen, grondstofprijzen en economische evoluties aan als de voornaamste beïnvloedende factoren.

Over het algemeen wordt vastgesteld dat in landen die in 2014 economisch herstel kenden, de vraag naar bouwprojecten gestegen is. Dit laat aannemers toe om hogere prijzen aan te rekenen voor hun diensten.

Dat België afwijkt van de West-Europese trend kan verklaard worden door de beperkte groei in onze bouwsector. Zo kende ons land de afgelopen jaren een terugloop van het aantal overheidsopdrachten. En ook in de kantorenmarkt is er geen groei, door het steeds lager aantal vierkante meter voorzien per werknemer. Daarnaast dreigt in Vlaanderen een stop op investeringen in zorgvastgoed wegens gebrek aan middelen.

Nog volgens het rapport blijft in 2015 het economisch herstel in de eurozone moeizaam. De Europese Commissie kondigde eerder een investeringsplan van 300 miljard euro aan, onder meer voor infrastructuurwerken. Dit zou echter pas voor verhoogde activiteit zorgen vanaf 2016.