Restauratiepremie van 270.140 euro voor Sint-Leonarduskerk Zoutleeuw

Vlaams erfgoedminister Geert Bourgeois kent een premie van 270.140 euro toe aan de lokale kerkfabriek voor de vijfde restauratiefase van de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw.

Trefwoorden: #Agentschap Onroerend Erfgoed, #erfgoedminister, #Geert Bourgeois, #onroerend erfgoed, #renovatie, #renovatiepremie, #Sint-Leonarduskerk Zoutleeuw, #Unesco, #Vlaanderen, #Werelderfgoed

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed )

ENGINEERINGNET.BE - Deze kerk is sinds 1937 beschermd als monument en behoort sinds 1999 tot het Werelderfgoed van de Unesco.

In 1994 werd de stadskern, waarvan ze deel uitmaakt, als stadsgezicht beschermd. De kerk krijgt nu een volledige restauratie. Dit vijfde dossier zal zorgen voor het stabiliteitsherstel van de westtorens, die onderhevig zijn aan scheurvorming.

In vorige restauratiefasen zijn de gevels van het transept, het koor en de tribune, het retabel, de daken, gevels en het koperen hekwerk van de sacramentstoren gerestaureerd.


ACHTERGROND
De bouw van de gotische kerk startte vermoedelijk in 1231, met het koor. Daarna volgend de noordelijke transeptarm en de noordelijke toren, in de veertiende eeuw de zuidelijke transeptarm, het langschip en de westgevel met zuidelijke toren.

De noordelijke toren werd nooit afgewerkt. Het rijk versierde westelijke ingangsportaal dateert uit het midden van de vijftiende eeuw. Later werden ook zijkapellen bijgebouwd, een gotische kapel en een overvloedig versierd bijgebouw toegevoegd.

Het kerkinterieur is een echt museum van schilder- en beeldhouwkunst, vooral uit vijftiende en zestiende eeuw. De kerk bevat een sacramentstoren uit 1552 in witte steen van Avesnes van Floris Cornelis de Vriendt, een zuilvormig en negen verdiepingen tellend tabernakel van zestien meter hoog.

Deze toren werd in het atelier van de Vriendt in Antwerpen gemaakt en dan in onderdelen per schip naar de kerk vervoerd.