Onderzoek: ontwikkeling kweektechniek voor lever en alvleesklier

Utrechtse onderzoekers zijn er in geslaagd een kweeksysteem te ontwikkelen voor menselijke leverstamcellen én voor stamcellen uit alvleesklierkanker.

Trefwoorden: #alvleesklier, #donor, #kweekmethoden, #lever, #lichaamseigen cellen, #pancreas, #universiteit Utrecht

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Tot voor kort leek het onmogelijk om gezond of ziek weefsel van patiënten in het laboratorium in leven te houden, laat staan te vermeerderen.

In 2009 beschreef de onderzoeksgroep van Hans Clevers, hoogleraar Moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, echter een revolutionaire kweekmethode waarmee het mogelijk werd om uit losse stamcellen uit de muizendarm mini-darmpjes op te kweken.

Deze zogenaamde organoïden zijn functionele mini-organen die in weefselkweek kunnen groeien. Nu voegt dezelfde groep daar een kweeksysteem voor leverstamcellen en stamcellen uit alvleesklierkanker aan toe.

Gekweekte stamcellen zouden in de toekomst mogelijk een vervanging kunnen worden van donororganen voor transplantatie. Daarnaast bieden ze perspectief voor het onderzoek naar personalized medicine: het voorschrijven van medicijnen toegesneden op de individuele patiënt.

In twee artikelen, die deze week in het tijdschrift Cell verschijnen, beschrijven zij de ontwikkeling van deze kweeksystemen.


(bron: Universiteit Utrecht) (Image courtesy of [dream designs] at FreeDigitalPhotos.net)