Restauratiepremie van 1.522.000 euro voor protestantse kerk Antwerpen

Vlaams erfgoedminister Geert Bourgeois trekt een premie van 1.522.000 euro uit voor het stadsbestuur van Antwerpen voor de derde restauratiefase van de protestantse kerk in Antwerpen.

Trefwoorden: #Agentschap Onroerend Erfgoed, #erfgoedminister, #Geert Bourgeois, #protestantse kerk in Antwerpen, #renovatiepremie, #restauratie, #stadsbestuur van Antwerpen, #Vlaanderen

Lees verder

nieuws

( Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed )

ENGINEERINGNET.BE - De protestantse kerk staat vlakbij de universiteitsgebouwen waar Bart De Wever politieke en andere geschiedenis studeerde.

Sinds begin negentiende eeuw is ze in gebruik als protestantse kerk. Oorspronkelijk was het gebouw een kapel, later een klooster voor de zusters Annonciaden. Het is sinds 1981 beschermd als monument.

De kerk krijgt nu een totaalrestauratie. Deze derde fase omvat de renovatie van de gevels en de daken. Door onder andere de Pinksterstorm eerder dit jaar krijgt deze fase voorrang op de restauratie van de glasramen in fase 2.

Met de premie voor de eerste restauratiefase wordt momenteel de voorgevel gerestaureerd. Dit was hoogdringend, omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden.


ACHTERGROND
In 1784 werden de kloosterorden zonder sociaal doel opgeheven. De zusters Annonciaden waren een bid- en bedelorde, dus kwam de kerk leeg te staan. De gebouwen deden achtereenvolgens dienst als gasthuis, magazijn en kazerne.

In 1817 werden de kerk en de kloostergebouwen afgestaan aan de protestantse gemeente. De voorgevel werd hierbij voor een groot deel vernieuwd en voorzien van een klokvormige bekroning. Er werd ook een dakruiter toegevoegd waarin een klok van het Antwerpse Zuidkasteel werd gehangen. Na de huidige totaalrestauratie blijft de kerk bestemd voor de eredienst.