Nederlandse primeur: BayTom vetrecyclemachine

Inwoners van Heemstede krijgen vergoeding voor inleveren gebruikt bakolie en frituurvet bij de gemeente, die als eerste in Nederland een machine gebruikt voor de omzetting naar biodiesel.

Trefwoorden: #BayTom, #BayTom vetrecyclemachine, #biodiesel, #biokerosine, #Dutch Coöperations, #vetrecyclemachine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Meerlanden )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat om een test van eind december tot eind februari op de milieustraat van de gemeente Heemstede.

Hier staat nu de uit Turkije afkomstige machine BayTom, die gebruikte bakolie en frituurvet scheidt van voedselresten en water. Wat overblijft, is gereinigd vet waarmee biodiesel en biokerosine valt te maken.

Inwoners kunnen hun gebruikte oliën en vet bij de milieustraat inleveren en ontvangen daarvoor 25 cent per liter. In de eerste tien dagen van de test leverden inwoners van Heemstede al 900 kilogram vet en olie in bij de milieustraat. Ter vergelijking: afvalbedrijf Meerlanden zamelt in Heemstede gemiddeld rond de 400 kilogram vet per maand in.

De proef met het vergoeden van bakolie en frituurvet is een initiatief van Dutch Coöperations en wordt gefaciliteerd door Meerlanden en de gemeente Heemstede. De milieustraat in Heemstede is de eerste locatie in Nederland waar inwoners hun gebruikte oliën en vet kunnen inleveren tegen een vergoeding.

Op dit moment schrijft een medewerker van Dutch Coöperations nog een kwitantie uit en boekt het geld handmatig over op de rekening van degene die het vet heeft ingeleverd.

In de toekomst kunnen consumenten het bonnetje verzilveren via de website afvalbonnen.nl.