Norther wordt grootste offshore windpark

Norther wordt het vierde windproject voor de Belgische kust. Na voltooiing zal het een geïnstalleerd vermogen van 350 MW hebben. Het wordt hiermee het grootste offshore project van België.

Trefwoorden: #elektriciteitsproductiepark, #Elicio, #Eneco, #energiebedrijven, #groene energie, #offshore windpark, #windpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: 4coffshore.com )

ENGINEERINGNET.BE - Na een ontwikkelingstrajecft van 5 jaar heeft Norther alle nodige vergunningen op zak voor de realisatie.

Momenteel bevindt het project zich in de aanbesteding en contractfase. Verder dit jaar wordt gestart met een uitgebreid bodemonderzoek dat cruciaal is voor het finaliseren van de definitieve bouwplannen. Tegelijk wordt ook de projectfinanciering opgestart die halverwege 2016 afgerond moet zijn.

De beide aandeelhouders van Norther, energiebedrijven Elicio en Eneco, zijn positief over het Belgische investeringsklimaat voor offshore windenergie. Het biedt niet alleen kansen voor projecteigenaars maar evenzeer voor honderden bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling, bouw én toekomstige exploitatie van de offshore windparken.

Het project draagt ook bij tot de duurzame uitbouw van het elektriciteitsproductiepark, de bevoorradingszekerheid en het behalen van de Europese klimaatnormen voor ons land.

De organisatie van het project verhuist naar Oostende, van waaruit mogelijk ook de 20 jaar operationele werken zullen worden uitgevoerd.


Info over het Norther windpark:

  • wordt op 22 km afstand van de kust van Zeebrugge gebouwd.
  • zal jaarlijks duurzame elektriciteit voorzien aan 350.000 gezinnen
  • zal bijdragen aan het bereiken van de Belgische klimaatdoelstellingen om tegen 2020, namelijk 13% van het totale energiegebruik uit hernieuwbare bronnen te halen.
  • Het aanleggen van de nieuwste generatie windmolens van 6+ MW klasse, zal een belangrijke rol spelen in de kostenvermindering van offshore windenergie.