Vier miljoen euro voor ontwikkeling oogstrobot paprika

Het gaat om de eerste robot ter wereld die in een commerciële kas wordt ingezet, waarbij Wageningen UR dit internationale onderzoeksprogramma coördineert.

Trefwoorden: #Ben-Gurion Universiteit, #De Tuindershoek, #Irmato Industrial Solutions Veghel, #oogstrobot, #paprika, #paprikateler, #SWEEPER, #Umea Universitet, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Wageningen UR )

ENGINEERINGNET.NL - Het onderzoeksprogramma gaat volgende week van start en heeft de naam SWEEPER gekregen.

Het is een partnerschap tussen de Umea Universitet in Zweden, de Ben-Gurion Universiteit in Israël, het Proefstation voor de Groenteteelt in België en het Nederlandse Wageningen University & Research centre, Irmato Industrial Solutions Veghel en paprikateler De Tuindershoek.

Het Horizon 2020-programma van de Europese Unie verleent financiële steun aan dit project met een bedrag van 4 miljoen euro.

Al eerder is er in het Europese project CROPS een oogstrobot voor paprika ontwikkeld. De afgelopen tien jaar heeft fundamenteel onderzoek echter geleid tot inzichten en technologische ontwikkelingen waarmee de SWEEPER-partners deze robot verder kunnen ontwikkelen.

Hiermee kan de robot de leidende rol van Europa op het gebied van landbouwrobotica versterken. Ook verbetert hiermee het concurrerend vermogen van de Europese glastuinbouwsector, die te maken heeft met een gebrek aan ervaren arbeidskrachten.

Deze first-generation oogstrobot voor paprika zal een nieuw hightech commercieel werkgebied openen. SWEEPER gaat zich concentreren op paprika, waarvan in Europa jaarlijks 1.300.000.000 kilo wordt geoogst.

Naar verwachting zal de kennis en technologie uit het SWEEPER-programma eenvoudig op andere kasgewassen kunnen worden toegepast.