QinetiQ Space technologie in eerste Europese ’ruimtetaxi’

Technologie van QinetiQ Space gaat er voor zorgen dat het Intermediate eXperimental Vehicle van ESA veilig zal kunnen landen na een eerste proefvlucht.

Trefwoorden: #ESA, #Europese Ruimtevaartorganisatie, #Intermediate eXperimental Vehicle, #IXV, #landing, #Qinetc Space, #ruimte, #ruimtevaart

Lees verder

Techniek

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET.BE - Het Kruibeekse bedrijf leverde de kern van het vluchtcontrolesysteem, die een veilige landing moet mogelijk maken van het Intermediate eXperimental Vehicle (ruimtetaxi) van ESA.

De centrale computer moet voldoende rekenkracht hebben om het ruimtevoertuig de nodige intelligentie te geven voor een zelfstandige terugkeer naar de aarde. Het vluchtcontrolesysteem moet ook een heel hoge betrouwbaarheid hebben (99,997%) om die terugkeer veilig te laten verlopen.

De krachtige computer die QinetiQ Space ontwikkelde, maakt onder andere het berekenen van de optimale hoek voor de terugkeer door de atmosfeer en de gecontroleerde landing mogelijk.

De “mini Space Shuttle” is het eerste Europese initiatief van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA om een kleiner alternatief voor de Amerikaanse Space Shuttle te bouwen.

Dankzij het kleinere formaat gaan er minder kosten gepaard met de bouw en de lancering, en door de gecontroleerde terugkeer naar de aarde kan het toestel hergebruikt worden.

Op 11 februari lanceert een Vega-raket het Intermediate eXperimental Vehicle (IXV) vanuit Kourou in Frans Guyana naar de ruimte voor zijn eerste testvlucht. Tijdens zijn eerste testvlucht zal het ruimtevaarttuig zijn nieuwe technologie demonstreren.