Vlaamse en Nederlandse waterpartners werken samen

De waterschappen Brabantse Delta en de Dommel (NL), de provincie Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij (B) ondertekenden een samenwerkingscharter over het operationele waterbeheer.

Trefwoorden: #Provincie Antwerpen, #Vlaamse Milieu Maatschappij, #waterbeheer, #waterschappen Brabantse Delta en de Dommel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET - Onder het motto 'water kent geen grenzen' bouwt dit charter verder op bestaande afspraken over grensoverschrijdend waterbeheer.

De organisaties onderstrepen hiermee het belang van samenwerken aan water voor verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving en versterking van de regionale economie.

Het charter geldt onder andere voor de Poppelse Leij/Leijloop en de Aa/Rovertsche Leij op de grens van waterschap de Dommel en Vlaanderen. In het grensgebied van waterschap Brabantse Delta en Vlaanderen betreft het onder andere de grensbeek 't Merkske bij Castelree/Hoogstraten, de Kleine Aa/Molenbeek tussen Kalmthout en Roosendaal en de Aa of Weerijs tussen Brecht en Breda en de Bovenmark/Mark tussen Merksplas en Breda.

Met de ondertekening van dit samenwerkingscharter werken de betrokken organisaties aan de uitwisseling van onderzoeksgegevens over de waterkwaliteit. Die uitwisseling is van belang om Europese afspraken na te kunnen komen op het gebied van schoon water.

Ook het delen van kennis en informatie over waterafvoeren en waterpeilgegevens behoren tot de afspraken. Op die manier kan nog beter ingespeeld worden op hoogwatersituaties en op de beperking van wateroverlast.

Andere onderwerpen binnen dit charter zijn de muskusrattenbestrijding en het elkaar tijdig informeren bij calamiteiten, zoals waterkwaliteitsproblemen.

De betrokken organisaties evalueren jaarlijks de samenwerking in het kader van dit charter. Voor de uitvoering van de afspraken wordt geen afzonderlijk budget gereserveerd. De organisaties zetten daar bestaande financiële middelen voor in of zoeken naar kansen voor cofinanciering door andere partijen en (Europese) subsidies.

De afspraken uit het samenwerkingscharter over elkaar informeren bij calamiteiten konden meteen in de praktijk worden gebracht. Vrijdag 6 februari bleek er namelijk vlak over de grens in Vlaanderen dieselolie te zijn gelekt.

Die olie vormde een dunne laag op het water dat naar Nederland stroomde. De drijflaag kwam onder andere op de Eldersche Turfvaart bij Roosendaal en andere watergangen in en rond deze stad.

Het onderzoek naar de oorzaak en de aanpak van de olieverontreiniging is afgestemd met de Vlaamse Milieumaatschappij en andere Vlaamse autoriteiten.

Door deze afstemming en snel ingrijpen is de olieverontreiniging inmiddels grotendeels opgeruimd en is er weinig schade als gevolg van deze lozing.


(bonr: VMM)