BE-Hackathon voor ontwikkeling mobiele apps voor gehandicapten

Tijdens de nationale BE-Hackathon worden jonge ontwikkelaars samengebracht om in teamverband mobiele applicaties te ontwikkelen voor mensen met een handicap.

Trefwoorden: #App, #applicatie, #be-hackathon, #be.wan, #CAP48, #gehandicapten, #mobiele toepassing

Lees verder

Nieuws

( Foto: be.wan - Luc Thiriaux )

ENGINEERINGNET.BE - De BE-Hackathon wordt georganiseerd onder het thema 'Wanneer ontwikkeling de realiteit tegemoetkomt'.

Dit project kwam op initiatief van be.wan, een Belgisch bedrijf dat beheersoftware op de markt brengt. De academische wereld heeft het initiatief enthousiast onthaald.

CAP48 en het Waals Agentschap voor de Integratie van Personen met een Handicap (AWIPH) steunen dit project.

Via de BE-Hackathon wil men menselijke waarden en de ethische waarden van de eigen bedrijfscultuur bevorderen. Op de koop toe wil het bedrijf bruggen slaan tussen universiteiten, hogescholen en de bedrijfswereld, alsook tussen de bedrijfswereld en de burger.

In deze context ontstond vanaf het begin van het project het idee om de eerste BE-Hackathon te wijden aan de ontwikkeling van applicaties voor mensen met een handicap, of voor hun hulpverleners.

Diverse studies schatten het aantal mensen met een handicap zo hoog in als bijna één op vijf, met een totaal van meer dan vijftig miljoen in Europa. In deze cijfers is geen rekening gehouden met tijdelijke handicaps of lichte handicaps als gevolg van een ongeval, ziekte of ziekenhuisopname.

Als er tijdens de BE-Hackathon een originele en functionele applicatie ontstaat, zal de opbrengst ervan integraal toegewezen worden aan de projecten van Cap48.

Luc Thiriaux, CEO van be.wan, licht dit toe: "We zijn erop uit om onze competentie in te zetten voor de gemeenschap door het mobiliseren van ontwikkelaars van mobiele applicaties die de troeven van mobiele technologie, toegankelijk voor iedereen, koppelen aan het enorme potentieel van het Internet der Dingen."

De academische wereld heeft het initiatief enthousiast onthaald. UGent, UCL, de KUL, de VUB, de ULB, Hénallux, UAntwerpen, UNamen,

De Hogeschool Leonard De Vinci, Technofutur TIC en HELHA hebben zich aan het project verbonden, net zoals de grote meerderheid van studentenkringen.

De actie wordt gesteund door talrijke sponsors: Microsoft Developer Network, Belfius, Co-Station, le Wagon, GitHub en Proximus, Cap48 en AWIPH.


Praktische informatie:
Op 18 maart worden de deelnemers uitgenodigd om elkaar te ontmoeten en in contact te komen met potentiële gebruikers van de applicaties.

Op vrijdag 27 maart om 18 uur wordt de klok gezet voor 36 ononderbroken uren ontwikkelingstijd.

Op zondag 29 maart zullen de ontwikkelde projecten worden gepresenteerd en vindt de prijsuitreiking plaats onder leiding van een jury van professionals en personen uit de hulpverleningssector voor mensen met een handicap.

Het evenement vindt plaats in het hartje van Brussel in de gebouwen van Co-Station, ontmoetingsplaats van ICT-vaardigheden en kapitaal.