Antwerpse haven op zoek naar 1.800 werknemers

De haven van Antwerpen heeft 1.800 uiteenlopende vacatures in de logistieke en industriële sector in te vullen.

Trefwoorden: #allochtoon, #Antwerpse Haven, #Antwerps Havenbedrijf, #autochtoon, #jobaanbiedingen, #jobs, #Port of Antwerp, #vacatures

Lees verder

HR

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Op basis van de arbeidsmarktbevraging van Voka en Alfaport van 2013 werd het aantal vacatures ingeschat op 1876 (voor de daaropvolgende tweeënhalf jaar).

Toch blijkt uit onderzoek dat 17% van de vacatures in de haven doorgaans na 6 maanden nog steeds niet is ingevuld.

Pascale Van Hoecke, HR-directeur Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen: “En dat terwijl één op de vier niet-werkende werkzoekenden in Antwerpen jonger is dan 25 jaar. Er zijn dus potentiële arbeidskrachten die blijkbaar onvoldoende hun weg vinden naar de beschikbare vacatures in de haven.”

Uit de jaarlijkse draagvlakbarometer, een onderzoek dat het Havenbedrijf voert naar het imago en de bekendheid van de Antwerpse haven bij de omwonenden, blijkt dat heel wat ondervraagden interesse hebben om te werken in de haven.

Ook bij niet-autochtone Antwerpenaren werd een duidelijke interesse vastgesteld.

“Alleen merken we dat die interesse niet weerspiegeld wordt in de tewerkstellingsgraad in de Antwerpse haven”, voegt Van Hoecke toe.

“Vandaar dat we als Havenbedrijf en als havengemeenschap blijvend moeten inzetten op de bekendmaking van de activiteiten van de haven, zodat we op die manier het imago van de haven als aantrekkelijke werkgever kunnen oppoetsen.”

Daarnaast vormt de bereikbaarheid van de haven een belangrijk element voor het aantrekken van nieuwe werknemers.

Hiertoe werden reeds verschillende initiatieven genomen, zoals de shuttledienst Linkeroeverpendel en de i-bus, dat het collectief vervoer van de voornaamste petrochemische bedrijven voor hun rekening neemt.

Daarnaast verschaffen de grote chemiebedrijven ook eigen collectief vervoer dat open staat voor sollicitanten en eigen werknemers. Meest recent werd hier het Port of Antwerp carpoolplatform aan toegevoegd.

Tijdens de Vlaamse Havendag, die dit jaar op 20 september plaats vindt, krijgt het brede publiek alvast opnieuw de kans om kennis te maken met de activiteiten van de haven.