Limburgs seismisch onderzoek diepe geothermie gestart

VITO, in samenwerking met EnergyVille, zette hierover in 2013 een studie op. Het meest zichtbare onderdeel van de studie, de seismische campagne, gaat nu van start.

Trefwoorden: #diepe geothermie, #DMT, #EnergyVille, #geothermie, #seismisch onderzoek, #trilwagen, #VITO

Lees verder

research

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Vanaf deze week voeren trilwagens van het Duitse bedrijf DMT metingen uit in de streek. De metingen duren zo’n twee weken.

Een finaal resultaat van de studie wordt verwacht in juli 2015, na processing en interpretatie van de meetgegevens.

De studie onderzoekt de mogelijkheid om warm water op te pompen vanop een diepte van zo’n 2 tot 3 km. Dit zal worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en/of voor de verwarming van gebouwen.

In onze buurlanden, Nederland en Duitsland, zijn dergelijke geo­thermie­centrales reeds operationeel. Op basis van bestaande gegevens vermoeden de onderzoekers dat de lagen op deze diepte in aan­mer­king komen voor diepe geothermie.

Er zijn echter meer gegevens over de diepe ondergrond nodig om het poten­tieel accuraat te kunnen inschatten. Hiervoor dient de seismische campagne. De metin­gen leveren een beeld op van samenstelling en structuur van de lagen op een diepte van ca. 1 tot 3 km.

De metingen worden uitgevoerd met speciaal daarvoor uitgeruste vrachtwagens. Om de 40 meter voeren zij een reeks trillingen uit. De trillingen worden geregistreerd met kleine, passieve trillingsmeters die langs het traject worden uit­gelegd.

Eind februari meten de landmeters de exacte posities in van de punten waar wordt getrild en de locaties van de trillingsmeters. Beide trajecten volgen zoveel als mogelijk de open­bare weg.

Nabij huizen, stallen, serres of andere constructies wordt op voorhand de verwachte trilsterkte bepaald om te kunnen nagaan of het nodig is de sterkte van de trillingen te verminderen. Bij een onveilige situatie wordt het trilpunt verwijderd.

Om schade te vermijden, wordt ook op een veilige afstand van leidingen (water, gas, riolering), irrigatiesystemen en waterputten gebleven.