CERN CMS experiment krijgt nieuwe Gentse detectoren (+video)

Deeltjesfysici van de Universiteit Gent hebben 50 nieuwe detectoren ontwikkeld voor het CMS-experiment aan de CERN Large Hadron Collider.

Trefwoorden: #CERN, #CMS-experiment, #Europese Organisatie voor Kernonderzoek, #Large Hadron Collider, #muonsysteem, #Universiteit Gent

Lees verder

Techniek

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - In 2013 werd de Large Hadron Collider twee jaar lang stilgelegd voor onderhoudswerken en aanpassingen om nog intensere deeltjesbundels met hogere energie te kunnen produceren.

Ook de Compact Muon Solenoid (CMS) detector werd uitgebreid. Daarvoor bouwde een team van UGent-onderzoekers en -technici onder leiding van dr. Michael Tytgat tijdens de laatste 2,5 jaar een 50-tal nieuwe detectoren, die volledig getest werden aan de Universiteit Gent. De laatste detectoren zijn vorige week uit Gent naar het CERN vertrokken.

Al sinds 2006 is de Gentse onderzoeksgroep Experimentele Deeltjesfysica van de vakgroep Fysica en Sterrenkunde betrokken bij het CMS-experiment aan de Large Hadron Collider (LHC) in Genève. De CMS-detector waarin het experiment plaatsvindt, is een van de twee grote experimentele opstellingen aan de deeltjesversneller waarmee in 2012 het bestaan van het befaamde Higgsdeeltje aangetoond werd.

De Gentse onderzoekers dragen o.a. bij aan het CMS muonsysteem, in het bijzonder aan de zogenaamde Resistive Plate Chambers (RPC’s). Dat zijn snelle gasdetectoren die de passage van muonen doorheen de detector nauwkeurig kunnen markeren in de tijd.

Muondetectie binnen het CMS-experiment is heel belangrijk, gelet op het feit dat het Higgsboson bijvoorbeeld in 4 muonen kan splitsen. De Gentse deeltjesfysici onderhouden de bestaande muondetector en spelen een toonaangevende rol bij de aanpassing van het muonsysteem. Dat is belangrijk om de goede werking van de detector op lange termijn te verzekeren.

De installatie en de eerste testen van de nieuwe detectoren zijn al succesvol afgerond.

De herstart van de metingen met de LHC is later dit voorjaar voorzien.


Video:
Het sluiten van de CMS-detector na de installatie van een deel van de nieuwe muondetectoren is te bekijken in dit filmpje. De nieuwe muondetectoren zijn links in beeld.