Computer berekent optimale medicijnen-mix in strijd tegen kanker

Promovenda Andrea Weiss onderzocht hoe ze, met een rekentechniek uit de technische wetenschappen, een optimale medicijnen-mix om tumorgroei te remmen kon berekenen.

Trefwoorden: #chemotherapie, #kanker, #medicijnen, #medicijnen-mix, #technische wetenschappen, #tumoren, #VUmc

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Met deze nieuwe methode kan naar verwachting de dosering van medicatie in de toekomst worden verminderd, waardoor er minder bijwerkingen optreden en de vaak optredende resistentie tegen geneesmiddelen buitenspel wordt gezet.

Bij kanker maken de tumorcellen gebruik van bloedvaten om te overleven en zich te delen. Ze zijn afhankelijk van zuurstof en voedingsstoffen die via bloedvaten worden aangevoerd.

Om voldoende van deze stoffen tot zich te krijgen om te kunnen groeien, moet een tumor nieuwe bloedvaten vormen (angiogenese). Er bestaat inmiddels medicatie die dit proces beperkt, waardoor de tumorgroei vermindert.

Helaas blijkt deze behandeling alleen bij bepaalde patiënten succesvol. Bij de meeste patiënten is het gewenste effect maar van korte duur doordat de tumorcellen resistent worden tegen de medicatie.

Andrea Weiss, onderzoekster in de groep van prof.dr. Arjan Griffioen, VUmc Cancer Center Amsterdam, is ervan overtuigd dat een combinatie van verschillende laag gedoseerde geneesmiddelen de oplossing is.

"We weten dat geneesmiddelen elkaars effect kunnen versterken als we ze in een slim gekozen mix toedienen. Daardoor kunnen de doses van elk geneesmiddel afzonderlijk omlaag. En dat zorgt weer voor minder ernstige bijwerkingen voor de patiënt én voor het omzeilen van de resistentie."

Het ontdekken van de juiste combinatie geneesmiddelen is echter erg lastig, alleen al door het enorme aantal mogelijkheden.

Daarom heeft de promovenda een algoritme (een set rekenregels) uit de technische wetenschappen gebruikt. Na een aantal stappen van afwisselend in vitro-testen en algoritme-analyses van de uitkomsten volgt hieruit in korte tijd de optimale combinatie van laag gedoseerde middelen die het beste de tumorgroei verminderen.

Deze combinatie van geneesmiddelen bleek in preklinische tumormodellen buitengewoon effectief.

Dit onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met dr. PatrycjaNowak-Sliwinska van de Zwitserse École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL).

Als eerste klinische toepassing gaan de onderzoekers een verbeterde combinatietherapie tegen niercelkanker ontwikkelen die getest zal worden in patiënten.

Dit onderzoek heeft onlangs een subsidie gekregen van KWF Kankerbestrijding.


(bron VUmc)