Yamal en Fluxys ondertekenen contract voor LNG-overslagdiensten

JSC Yamal LNG en Fluxys LNG hebben een contract van 20 jaar ondertekend voor de overslag van een volume LNG tot 8 miljoen ton per jaar in de haven van Zeebrugge.

Trefwoorden: #bunkeren, #Fluxys LNG, #Liquified Natural Gaz, #overslag, #samenwerkingsovereenkomst, #Yamal LNG

Lees verder

Nieuws

( Foto: Yamal, ijsbreker )

ENGINEERINGNET - Dankzij de overslag-contract kan vanuit het schiereiland Yamal heel het jaar door LNG worden geleverd op de markten in Azië en de Stille Oceaan.

Evgeniy Kot, General Director Yamal LNG: “De ondertekening van deze overeenkomst is opnieuw een belangrijke stap in de ontwikkeling van het project. Een overslagplatform in Noordwest-Europa is een sleutelelement in onze vervoers- en logistieke keten.”

Pascal De Buck, CEO Fluxys Belgium: “Dankzij de goede samenwerking met energieregulator CREG kon een passend regulerend kader vorm krijgen voor de nieuwe overslagdiensten die we aanbieden. Dankzij dit langetermijncontract met een ambitieuze LNG-leverancier ruimen we baan voor een nieuwe aanzienlijke investering in de terminal.”

Yamal LNG zal tijdens de arctische zomer zijn LNG via de Noordelijke Zeeroute naar de markten in Azië en de Stille Oceaan brengen met ijsbreker/LNG-schepen van het type ARC7.

In de winter daarentegen zullen de ijsbreker/LNG-schepen afvaren naar Zeebrugge, waar Fluxys het LNG zal overslaan naar conventionele LNG-schepen. Die zullen dan de reis verder zetten en via het Suez-kanaal het LNG leveren op de markten in Azië en de Stille Oceaan.

Het overslagcontract van 20 jaar betekent een versterking van het Belgische gassysteem als draaischijf voor internationale stromen en de positie van Zeebrugge als veelzijdige LNG-hub in Noordwest-Europa.