Deurganckdoksluis weldra in gebruik (+video)

Afgelopen weekend kon men voor de laatste keer te voet de Deurganckdoksluis (de grootste ter wereld) betreden. Weldra worden de sluisdeuren geplaatst en wordt de sluis onder water gezet.

Trefwoorden: #antwerpse haven, #Deurganckdoksluis, #Deurganckdoksluis opening, #Deurganckdoksluis publiek, #havenbedrijf antwerpen, #sluis

Lees verder

Nieuws

( Foto: Saskia Van Hoyweghen )

ENGINEERINGNET.BE - De betwonwerken aan de Deurganckdoksluis in de haven van Antwerpen zijn voltooid. Hierna zullen de sluisdeuren worden geplaatst en zal de sluis onder water worden gezet.

Geïnteresseerden kregen afgelopen weekend een laatste kans om over de bodem van de grootste sluis ter wereld te wandelen. De NV Deurganckdoksluis, de opdrachtgever van de werken, organiseerde een groot publieksevenement 'Voeten in de sluis'.

Onder een stralende lentezon was het alvast een enorm succes. Bezoekers daalden 27 meter af naar de bodem van de sluis en legden vervolgens een parcours van 2km af in de sluis zelf.

De sluis zelf is 68 meter breed, 500 meter lang en dus maar liefst 27 meter diep en verzekert de toegang tot de dokken van de Antwerpse haven op de linker Scheldeoever. Ze ligt op het einde van het Deurganckdok, dat in verbinding staat met de Schelde.

Ze moet een betere ontsluiting van het dokkencomplex Waaslandhaven op linkeroever mogelijk maken met drukbezochte roro-terminals maar ook investeringen in een nieuwe tankterminal.

De huidige Kallosluis botst op de grenzen van haar capaciteit, met lange wachttijden tot gevolg. Er zullen ook grotere schepen in de Waaslandhaven terecht kunnen.

Twee speciale projecten stonden centraal op dit evenement. Een havengeïnspireerde graffititekening op de kolkmuur en het meter/peterschap van een vierkante meter van de Deurganckdoksluis.

Het virtueel peter/meterschap wil bezoekers dichter betrekken bij het haven gebeuren. Door tijdens het evenement een selfie te nemen met een kader van een vierkante meter en hem op de website op te laden, worden bezoekers dan meter of peter van hun eigen vierkante meter.

Op de noorderwand van de sluis maakte de Belgische graffiti-kunstenaar Cazn een reuzengrote tekening van 300 meter lang en 9 meter hoog, die de sluis extra uniek maakt.

Ongetwijfeld de blikvanger van het evenement.