Nieuw warmtepompconcept voor de papierindustrie (+video)

ECN en Bronswerk werken samen aan een warmtepomp waarbij restwarmte van de pomp is te hergebruiken in het productieproces wat veel energie bespaart.

Trefwoorden: #bronswerk, #ECN, #papierindustrie, #Smurfit Kappa, #warmtepomp

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - ECN )

ENGINEERINGNET.NL - De warmtepomp is bedacht en ontwikkeld door ECN. Het in Nijkerk gevestigde Bronswerk zorgt voor de doorontwikkeling en maakt de warmtepomp klaar voor de markt.

Vanaf 1940 ontwerpt, produceert en levert Bronswerk systemen voor warmteoverdracht die bedrijven als Shell, Exxon Mobil, Texaco en Siemens gebruiken in de wereldwijde gas- en olie-industrie en energieproductie.

In Nijkerk werken 150 medewerkers en in het buitenland honderd medewerkers. Bronswerk groeit de laatste jaren sterk en is wereldwijd actief.

Samenwerking is cruciaal om nieuwe technologieën toe te passen en verder uit te bouwen, legt Rebecca Groen van ECN uit. “Zonder commerciële partners kunnen wij eigenlijk alleen maar leuke dingen bedenken en dat gaat voor ons niet ver genoeg. We willen graag dat innovaties, zoals deze warmtepomp, op grote schaal worden toegepast. Zo kunnen we de toegevoegde waarde van restwarmte aantonen en op industriële schaal bijdragen aan energiebesparing.”

ECN zoekt steeds nieuwe partijen om mee samen te werken voor de doorontwikkeling en toepassing van energietechnologie. De ontwikkeling van de nieuwe warmtepomp is een samenwerking tussen vier partijen.

ECN bedacht het energieconcept, Bronswerk en IBK produceren de warmtepomp en papierfabrikant Smurfit Kappa nam het apparaat als eerste in gebruik.

Op het dak van de papierfabriek staat een proefopstelling.


Video: