Solar Team Twente onthult nieuw ontwerp zonneauto

Het team bouwt voor het eerst een asymmetrische zonneauto voor de World Solar Challenge 2015, om zo meer zonlicht binnen te halen dan tijdens eerdere wedstrijden.

Trefwoorden: #Solar Team Twente, #The RED Engine, #UTwente, #World Solar Challenge, #zonneauto

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - TU Twente )

ENGINEERINGNET.NL - De coureur zit niet meer in het midden, maar aan de rechterzijde van de zonneauto.

Met dit nieuwe ontwerp is het mogelijk meer zonlicht binnen te halen dan tijdens eerdere races. Dit komt omdat slechts eenmaal per dag schaduw op het zonnepaneel valt. Het gewicht van de auto is gelijk aan dat van de vorige zonneauto, The RED Engine.

Het ontwerp werd onthuld tijdens het evenement 'Bring Design To Life', dat zo'n 250 bezoekers trok. Solar Team Twente bestaat uit negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente. Doel is om met de nieuwe zonneauto de Bridgestone World Solar Challenge in Australië dit jaar te winnen.

“Naast het binnenhalen van meer zonlicht, heeft het asymmetrisch design grote gevolgen voor de invulling van andere technische disciplines,” zegt Robin Haandrikman, technisch manager van Solar Team Twente.

“Zo hebben we anders moeten kijken naar het structureel ontwerp en elektronica. Ondanks de vele vernieuwingen, is het gelukt om het gewicht van de zonneauto nagenoeg gelijk te houden aan dat van The RED Engine. Die auto was tijdens de World Solar Challenge in 2013 de lichtste van alle deelnemende zonneauto’s.” De nieuwe zonneauto krijgt de luchtweerstand van een A5'je.

De afgelopen twee edities van de Bridgestone World Solar Challenge heeft het team erop gefocust de energie-uitgaven van de zonneauto, zoals aerodynamica en rolweerstand, zo laag mogelijk te houden.

Met de kennis die tijdens deze edities is opgedaan in het achterhoofd, vestigde Solar Team Twente dit jaar alle aandacht op de perfecte combinatie tussen energie-inkomsten én -uitgaven.

Samen met de technische kennis en de beste materialen van de partners hoopt Solar Team Twente erop de snelste zonneauto ter wereld te produceren.


Bekijk de onthullingsvideo: