Solar Shirt: de draagbare telefoonoplader

Het shirt is ontwikkeld door het Holst Centre, TNO en modeontwerper Pauline van Dongen om met het T-shirt energie op te wekken voor het opladen van een smartphone of ander apparaat.

Trefwoorden: #draagbare telefoonoplader, #Holst Centre, #modeontwerper Pauline van Dongen, #smartphones, #Solar Shirt, #TNO, #unne-film zonnecellen

Lees verder

research

( Foto: Solar Shirt - Photographer: Liselotte Fleur, Model: Ann at Paparazzi Models, Hair and make up: Angelique Stapelbroek )

ENGINEERINGNET.NL - Het Solar Shirt genereert stroom via 120 dunne-film zonnecellen, geïntegreerd in de stof.

In fel zonlicht produceert het ongeveer 1W aan elektriciteit - genoeg om de gemiddelde telefoon voor een paar uur op te laden. Binnenshuis genereert het shirt voldoende stroom om een accu opgeladen te houden.

Het shirt kan smartphones, MP3 spelers, camera's, GPS systemen en andere USB-compatibele apparaten opladen. Ook is het mogelijk de opgewekte elektriciteit op te slaan in de geïntegreerde accu voor later gebruik.

Door de kennis op het gebied van zonnecellen, die Holst Centre heeft verzameld binnen het Solliance initiatief, te combineren met technologie op het gebied van integratie van elektronica in textiel, konden de zonnecellen worden samengebracht in functionele modules.

Deze technologie voor flexibele elektronica maakt deel uit van een onderzoeksprogramma voor draagbare toepassingen die functionaliteiten integreert, zoals verlichting (LED/OLED), energy harvesting (PV), sensoren en displays in textiel of andere flexibele materialen.

"De zonnecelmodules kunnen op grote schaal worden geproduceerd door technologieën die compatibel zijn met roll-to-roll productie. Vervolgens kunnen ze als het ware op textiel worden 'gestreken', voordat het kledingstuk in elkaar wordt genaaid.

Ontwerpers en kledingfabrikanten zijn hierdoor vrij om de modules te combineren zoals ze zelf willen, waardoor ze hun eigen unieke ontwerpen kunnen creëren," aldus Ton van Mol, Managing Director bij Holst Centre.

Het Solar Shirt design is gecreëerd door modeontwerper Pauline van Dongen, een pionier op het gebied van draagbare technologie in kleding.

"Tot nu toe leidden alle pogingen om zonne-energie en mode te combineren tot unieke haute-couture stukken. Door de technologie van Holst Centre toe te passen, is het mogelijk om het design en de technologie naadloos in elkaar over te laten lopen," aldus Van Dongen.

"Onze technologie brengt extreem dunne elektronica voort die rekbaar, flexibel en wasbaar is. Deze elektronica kan worden geïntegreerd in textiel door middel van de standaard technieken die gebruikt worden in de textielindustrie. De rijpheid van deze technologie maakt het mogelijk dat textielfabrikanten binnen een tijdsbestek van maanden functionele stoffen op de markt kunnen brengen," voegt Margreet de Kok van Holst Centre toe.

Het Solar Shirt heeft zijn eerste publieke optreden gehad tijden South by South West (SXSW) Interactive in Austin, USA (13-17 maart 2015).

Pauline van Dongen droeg het shirt tijdens haar presentatie "Ready to Wear? Body Informed 3D Printed Fashion" op 13 maart.