Doctoraat: ’innovatieve oplaadstrategieën voor elektrische wagens’

Onlangs behaalde Stijn Vandael, één van de onderzoekers van EnergyVille zijn doctoraat aan de KU Leuven. Hij werd daarbij door de jury gefeliciteerd voor zijn exceptionele prestaties.

Trefwoorden: #batterij, #elektriciteit, #elektriciteitsnet, #elektrische auto, #EnergyVille, #KU Leuven, #opladen, #Stijn Vandael

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Een goede samenwerking tussen het departement Elektrotechniek en Computerwetenschappen zorgden onder meer voor zijn succesvol doctoraat.

Stijn onderzocht een oplaadstrategie die zo goedkoop en groen mogelijk is, afgestemd op de productie van het elektriciteitsnet, en toepasbaar op heel veel voertuigen tegelijkertijd.

Stijn Vandael: “In de toekomst zullen meer en meer elektrische voertuigen in het straatbeeld verschijnen. Dit opent mogelijkheden om elektrische voertuigen als een grootschalig gedistribueerd opslagsysteem in te zetten.”

Promotor Geert Deconinck (Dept. Elektrotechniek): "Als het opladen van elektrische voertuigen niet wordt gecoördineerd, zijn er serieuze problemen te verwachten voor het elektriciteitsnet. Met de voorgestelde oplossingen, kan je niet alleen die problemen vermijden, maar ook nog eens geld verdienen.”

Voor zijn thesis onderzocht Stijn dan ook verschillende zogenaamde Grid-Integrated Vehicle-controlesystemen, systemen die de interactie tussen elektrische voertuigen en het elektriciteitsnet controleren.

Daarbij ging Stijn verder dan de theorie en de modellen: hij testte de ontwikkelde controlesystemen uitvoerig op een vloot van 20 elektrische voertuigen in Delaware in de Verenigde Staten.

Stijns onderzoek heeft een schaalbaarheid naar maar liefst miljoenen elektrische wagens en hield rekening met elektriciteitstarieven die tijdens de dag aangepast worden aan de vraag en productie.