Solar Impulse reis rond de wereld mogelijk door mathematische berekeningen

Eén van de belangrijkste uitdagingen van de vlucht rond de wereld waarmee Solar Impulse wordt geconfronteerd, is het coördineren van de lange, rechtstreekse vluchten van maximaal 120 uur.

Trefwoorden: #Altran, #bestuderen van modellen, #reis rond de wereld, #Solar Impulse, #vliegtuig, #wiskundige berekeningen, #zonne-energie

Lees verder

Techniek

( Foto: screenshot YouTube - Solar Impulse )

ENGINEERINGNET - Bij transoceanische oversteken van tussen de 7.000 en 10.000 kilometer moet het Solar Impulse 2 (Si2)-vliegtuig op zonne-energie zich aanpassen aan verraderlijke weersomstandigheden.

Door de inherente instabiliteit kunnen deze omstandigheden leiden tot mogelijk gevaarlijke situaties voor het vliegtuig.

De vluchtroutes voor deze uitzonderlijke reis worden aan de grond, bij het Mission Control Centre (MCC), gevolgd met behulp van een speciaal systeem van mathematische berekeningen, ontwikkeld door het team van Altran.

Er zijn in 2014 tussen de 100 en de 150 miljard mogelijkheden voor vluchtroutes geanalyseerd: dit is hoe mathematica zich ten dienste stelt van één van de meest ongelofelijke avonturen van deze tijd.

Het innovatieve rekensysteem is ontworpen om optimale mogelijkheden voor opstijgen te simuleren en soepele aansluitingen tussen vluchten te waarborgen, maar ook om de veiligheidsmarges en het risiconiveau te leren kennen.

De oplossingen worden vanuit elk perspectief in kaart gebracht en besproken met de drie andere specialistische teams in het MCC: meteorologen, luchtverkeersleiders en boordwerktuigkundigen.