Federale overheid lanceert onderzoeksproject digitale inclusie

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo lanceert onderzoeksproject rond digitale inclusie met de bedoeling een e-inclusiebeleid voor België uit te werken.

Trefwoorden: #Alexander De Croo, #digitale inclusie, #e-inclusie, #Federale Regering, #FTU Namur, #IDEALiC, #iMinds-SMIT-VUB, #onderzoeksgroepen, #ouderen computer

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo lanceert het onderzoeksproject IDEALiC.

Dit project, gefinancierd door de federale overheidsdienst Wetenschapsbeleid Belspo, zal de volgende vier jaar een e-inclusiebeleid voor België uitwerken.

Het gaat om een samenwerking over de taalgrenzen heen, met onderzoeksgroepen iMinds-SMIT-VUB & FTU Namur.

“Het internet is al jaren niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven”, zegt onderzoekster Ilse Mariën (iMinds-SMIT). “Maar toch zien we dat niet iedereen even digitaal vaardig is.”

Zo blijkt uit federale onderzoekscijfers dat 47% van de Belgen minder dan gemiddeld ‘internetvaardig’ is. Van de senioren heeft zelfs bijna 50% nog nooit gebruik gemaakt van het internet.

“Het landschap in België staat in een stroomversnelling. Veel publieke diensten worden gedigitaliseerd. We moeten er op toezien dat iedereen ook in staat is om deze te gebruiken”, zegt Gerard Valenduc van FTU Namen.

Alexander De Croo wijst op de noodzaak van dit project. “Onze samenleving ondergaat een ontzettend grote digitale transformatie die heel wat nieuwe kansen biedt. We moeten er over waken dat zoveel mogelijk mensen daar hun voordeel mee kunnen doen. Dat begint met voldoende digitale skills. Voor negen op de tien jobs van morgen heb je één of andere digitale vaardigheid nodig. Aandacht voor digitale inclusie is dan ook een belangrijke prioriteit. Dit onderzoeksproject zal daar zeker toe bijdragen”, aldus De Croo.

Er zal onder meer gekeken worden naar welke invloed leeftijd heeft op e-inclusie, maar ook de relatie tussen de overheid, die de diensten aanbiedt, en de burgers zal tijdens het IDEALiC-project geanalyseerd worden. Op basis daarvan zal dan gedetailleerd advies worden uitgeschreven.

“Het is de bedoeling om na 4 jaar onderzoek een duidelijk beeld te krijgen van waar de knelpunten zich bevinden en hoe we deze kunnen wegwerken”, aldus Mariën.