Fluxys en Enagás nemen Zweedse operator Swedegas over

Fluxys en Enagás zijn overeengekomen om Swedegas van EQT Infrastructure Limited over te nemen. Dat is de eigenaar en beheerder van het hogedruk-gasnet in Zweden.

Trefwoorden: #Enagás, #EQT Infrastructure Limited, #Fluxys, #gas, #gasdistributie, #hogedruk-gasnet, #overname, #Swedegas, #Zweden

Lees verder

Nieuws

( Foto: Enagás )

ENGINEERINGNET.BE - Enagás en Fluxys investeren elk ongeveer 100 miljoen euro eigen kapitaal en doen bijkomend beroep op competitief bedongen schuldfinanciering bij derden.

Beide bedrijven hebben een bedrijfsvoering naar het ontvlechtingsmodel voor vervoersnetbeheerders zoals vooropgesteld door de Europese Unie.

Swedegas, dat als vervoersnetbeheerder gecertificeerd is door de Zweedse reguleringsinstantie EI, heeft een sterk gekwalificeerde ploeg medewerkers en is eigenaar van circa 600 km hogedrukleidingen en de ondergrondse gasopslag Skallen in de nabijheid van Halmstad.

Het bedrijf heeft ook een project voor de ontwikkeling van een terminal voor kleinschalig LNG in Göteborg (40% Swedegas) dat door de EU erkend is als Project van Gemeenschappelijk Belang (Project of Common Interest, PCI).

Alle activa van Swedegas zijn gelokaliseerd in Zweden, dat een Standard & Poor’s AAA rating heeft en een stabiel regulatoir kader dat in oktober 2014 werd goedgekeurd voor de volgende vier jaar van 2015 tot en met 2018.

De overname ligt volledig in lijn met de kernactiviteiten en de internationale groeistrategie van Fluxys en Enagás.