Investeringen technologische industrie in de lift

De technologische industrie zal in 2015 meer dan 2 miljard euro investeren in ons land, een lichte stijging (+1%) tegenover vorig jaar.

Trefwoorden: #Agoria, #fabriek van de toekomst, #groei, #industriële revolutie, #investeringen, #technologiefederatie, #technologische industrie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria - Marc Lambotte )

ENGINEERINGNET.BE - Deze stijging blijkt uit cijfers die technologiefederatie Agoria.

“Het lijken de eerste voorzichtige zonnestralen die door de bewolkte hemel prikken,” zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

“De investeringen liggen wel nog altijd onder het gemiddelde niveau van de voorbije 20 jaar. Maar 2015 kan het jaar van de positieve omslag worden en hopelijk kunnen we dan dankzij de regeringsmaatregelen in 2016 weer met echte groei aanknopen.”

Het gaat hier over de investeringsplannen van de industriële bedrijven, dit wil zeggen investeringen in het productieapparaat. Dienstenbedrijven vallen hier dus buiten.

Investeringen in productiebedrijven zijn een uitstekende graadmeter van de gezondheid van onze globale economie. Zoals bekend, heeft de industrie in ons land de voorbije jaren enkele zware klappen gekregen doorstaan.

Wanneer ondernemingen, vaak multinationals, na de crisis van 2008 beslissingen moesten nemen over sluitingen en herstructureringen, kwam ons land door zijn zwakke internationale concurrentiepositie telkens als eerste in het vizier.

Hierdoor daalden ook de investeringen in het productie-apparaat van ons land. De investeringsgraad van voor 2008 wordt lang niet meer bereikt.

In 2014 en 2015 schommelen de jaarlijkse investeringen rond de twee miljard euro. De start van dit jaar verloopt nog erg vlak. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit ligt nog onder het niveau van 80%.

Lambotte: “Dat wil zeggen dat heel wat bedrijven nog niet ‘op volle toeren’ draaien. Het is pas als onze bedrijven hun volle capaciteit gebruiken dat de nood om te investeren er is.”

Uit de vooruitzichten blijkt dat vooral bedrijven in de metaalbewerking, vliegtuigbouw en ICT-productie gaan investeren.

De nieuwe regering heeft nu een reeks maatregelen genomen om de competitiviteit van ons land te verbeteren. Die zijn noodzakelijk om weer aan te knopen met groei. Zonder perspectief op groei, wordt er niet geïnvesteerd.

Agoria vraagt daarbij ook speciale aandacht voor investeringen, onder meer in de vernieuwing van het machinepark.

Lambotte: “Onze bedrijven willen investeren in de nieuwe industriële revolutie en zijn klaar om uit te groeien tot fabrieken van de toekomst (factory of the future). Dit vergt echter grote investeringen.”

“Investeren in de vierde industriële revolutie is nodig om internationaal te kunnen concurreren en bovendien vertalen investeringen zich op termijn altijd in nieuwe jobs,”