Identiteitscontrole met mobiele app

Het bedrijf InnoValor werkt samen met de Universiteit Twente aan multi-inpasbare mobiele technieken voor identiteitsvaststelling, bijvoorbeeld in de vorm van een app.

Trefwoorden: #app, #applicatie, #chip, #e-Id, #gezichtsherkenning, #identiteitsvaststelling, #RFID, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia - chip op identiteitskaart )

ENGINEERINGNET.nl - Zo’n app helpt het bedrijfsleven en de overheid snel de identiteit van consumenten, werknemers en burgers vast te stellen.

Onderzoeker van de Universiteit Twente, Luuk Spreeuwers, is betrokken en richt zijn onderzoek op de biometrische aspecten, in dit geval gezichtsherkenning.

De fysieke identiteitsvaststelling door de app is kostenefficiënt en gebruikersvriendelijk en maakt in vergelijking met identiteitsvaststelling zonder apparatuur de vaststelling betrouwbaarder.

Hulp van identiteitsvaststelling is wel degelijk nodig bij bijvoorbeeld de zorgplicht voortkomend uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT), de Wet op de Loonbelasting (WLB), de Wet Identiteitsvaststelling Verdachten, Veroordeelden en Getuigen (WIVVG).

Een smartphone beschikt over een hele reeks sensoren. Met een mobiele app op een NFC-capable smartphone kan in het geval van online identiteitsvaststelling de chip van identiteitsbewijzen worden uitgelezen en wanneer beschikbaar ook van eID smartcards.

Tevens kan de camera gebruikt worden als extra controle om door middel van gezichtsherkenning de gebruiker te verifiëren. De chip bevat een pasfoto die in principe gebruikt kan worden voor gezichtsherkenning.

De grote uitdaging hierbij is dat de opnames gemaakt met een mobiele telefoon grote variatie in kwaliteit vertonen (bijvoorbeeld in belichting en gezichtsuitdrukking) en de pasfoto’s tot wel 10 jaar oud kunnen zijn.

Hierdoor voldoen standaard gezichtsherkenningsmethoden niet en er moeten nieuwe technieken worden ontwikkeld.

Als de app voor extra zekerheid voor bijvoorbeeld banktransacties wordt gebruikt, moeten bovendien zgn anti-spoofing technieken worden ontwikkeld om te detecteren of iemand de app voor de gek probeert te houden door bijvoorbeeld een foto voor de camera te houden of een video-opname.

Het project behaalde de tweede plaats bij de 2e fase tender SBIR Cyber Security II en sluit aan op het thema ‘Identity, privacy, and trust management’ van de Nationale Cyber Security Research Agenda: NCSRA-II onderzoeksagenda.


(bron UTwente)