EngageReaders onderzoekt gedrag tabletlezers

EngageReaders starrte als media-innovatieproject bij iMinds met de bedoeling hoogtechnologische tests uit te voeren op tabletlezers. De eerste digitale krantenlezers worden nu getest.

Trefwoorden: #abonnement krant digitaal, #digitale krant, #EngageReaders, #iMinds, #krant tablet, #leesgedrag tablet, #media-innovatieproject, #onderzoek, #Pupil Pro, #tabletlezers

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - iMinds media ontwikkelde de afgelopen maanden samen met Twipe en KU Leuven een aantal hoogtechnologische snufjes om het individuele gedrag van digitale krantenlezers te meten. Bedoeling is te onderzoeken in welke mate lezers zich verbonden voelen met de digitale krant die ze via een mobiel nieuwsplatform lezen.

Terwijl de deelnemers de tabletkrant van De Standaard doornemen, wordt hun gedrag nauwkeuring opgemeten. De IMEC Wristband en IMEC Necklace meten hartslag en lichaamstemperatuur.

De Pupil Pro, een soort Google glass, brengt de oogbewegingen in kaart. De Neurosky EEG Headset registreert de hersenactiviteit tijdens het lezen. De Kinect registreert lichaamshouding en de Twipe NextGen Tablet Reader registreert interactie, beweging en emotie.

De onderzoekspartners nemen de bevindingen uit deze technische tests mee in hun verder onderzoek naar hoe lezers zich aangesproken voelen door de digitale krant die ze via een mobiel nieuwsplatform lezen. Het doel van hun project is om een voorspellend, merk-onafhankelijk model voor hogere lezersbetrokkenheid te ontwikkelen.

De belangrijkste inzichten zullen door Mediahuis worden geïntegreerd in het productieproces van haar online dagbladen, en dit in de vorm van een redactioneel dashboard dat dagelijks feedback geeft over lezersappreciatie en van een intelligente publishing module die templates suggereert met de meest boeiende inhoud en lay-out op basis van het voorspellend model.