Gering effect zonsverduistering op elektriciteitsvoorziening

Dit werd vastgesteld aan de hand van metingen aan de zonnepanelen van de testinstallatie van de Universiteit Utrecht.

Trefwoorden: #elektriciteitsvoorziening, #testinstallatie, #Utrecht Photovoltaic Outdoor Test Facility, #zonsverduistering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia - zonsverduistering )

ENGINEERINGNET.NL - De zonsverduistering van 20 maart ging achter een dikke laag bewolking schuil, maar de invloed van de zonsverduistering op de zonnepanelen van de testinstallatie van de Universiteit Utrecht was wel goed zichtbaar.

“Zonnepanelen zijn gevoeliger dan onze ogen. De pupil past zich namelijk aan aan de sterkte van het licht,” aldus zonne-energieonderzoeker Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht.

Vanaf iets voor tien uur begonnen de zonnepanelen van de Utrecht Photovoltaic Outdoor Test Facility minder vermogen te leveren. Na het maximum van de zonsverduistering, ging het geleverde vermogen snel omhoog.

Op het dieptepunt leverden de panelen ongeveer 82% minder vermogen dan voor dit tijdstip was verwacht zonder zonsverduistering. Daarnaast nam ook de temperatuur van de zonnepanelen af en veranderde het spectrum aanzienlijk.

Voor heel Nederland betekende dit dat er tijdelijk ruim 90 megawatt aan vermogen werd ingeleverd. Op een zonnige dag was dit effect echter veel groter geweest en zou er naar schatting ongeveer 700 megawatt aan vermogen zijn ingeleverd. Dit komt overeen met ruim 60% van de totaal geïnstalleerde capaciteit.

In Duitsland was het effect nog veel duidelijker merkbaar, waar in korte tijd het vermogen daalde met ongeveer 11 gigawatt, bijna 70% van het verwachte Duitse vermogen op dat moment.

In Nederland is redelijk bekend hoeveel zonvermogen er staat opgesteld: ruim 200.000 particulieren hebben gemiddeld veertien zonnepanelen op hun dak.

Hoeveel energie wordt opgewekt door die zonnepanelen wordt slechts mondjesmaat bijgehouden, voornamelijk door de particulieren zelf. Op regionaal, provinciaal of landelijk niveau ontbreekt die informatie.

Het effect van de zonsverduistering blijft daarom een schatting. Van Sark pleit er dan ook voor om in de toekomst, naast de hoeveelheid geïnstalleerd zonvermogen, ook meetgegevens van zonne-energieopbrengst te bundelen in een landelijk systeem.