Stevin-project vereist versterking hoogspanningsnet

Netbeheerder Elia zet hoogspanningskabels van Nexans in bij het omvangrijke Stevin-project ter versterking van het Belgische hoogspanningsnet.

Trefwoorden: #elektriciteit, #Elia, #hoogspanning, #hoogspanningskabel, #hoogspanningsnet, #kustregio, #Nexans, #Stevin, #Stevin-project, #west-vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nexans )

ENGINEERINGNET.BE - Voor dit project produceert, levert en installeert Nexans ca. 60 km kabels voor zeer hoge spanning van 380 kV en levert bovendien de bijbehorende accessoires en on-site services.

Netbeheerder Elia ontwikkelt het 380 kV Stevin-project ter versterking van het Belgische hoogspanningsnet.

Deze omvangrijke energieverbinding van 3.000 MW is van essentieel belang voor de elektriciteitsvoorziening van België, met name in de kustregio.

De vier belangrijkste voordelen: verbetering van de stroomvoorziening in de strategisch belangrijke groeiregio in en rond de haven van Zeebrugge, mogelijkheid tot aansluiting op aanvullende gedecentraliseerde elektriciteitsopwekking; mogelijkheid tot het aan land brengen van offshore windenergie, mogelijkheid voor een verdere integratie van het Belgische net via de geplande onderzeese NEMO-verbinding naar het Verenigd Koninkrijk.

Uit milieuoverwegingen is ervoor gekozen de verbinding in het noorden van Brugge gedeeltelijk onder de grond te leggen. De verbinding bestaat uit vier parallelle verbindingen over een afstand van ca. 10 km.

Een derde deel van de geleverde kabels wordt voorzien van geïntegreerde glasvezels voor de thermische monitoring.

Omdat deze verbinding het Boudewijnkanaal kruist, vereist dit project speciale installatietechnieken en kabels om een deel van de 380 kV-link door tunnels te laten lopen.

De installatiewerkzaamheden gaan begin 2016 van start.