Gebruik computerserver als verwarming (+video)

Eneco neemt een belang in start-up Nerdalize en start praktijkproeven met computerservers als verwarming in woningen.

Trefwoorden: #computerberekeningen, #dataserver, #duurzaam, #Eneco, #eRadiator, #groene energie, #ICT, #verwarmen, #woning verwarmen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.NL - Deze en volgende maand krijgen vijf gezinnen als proef een server-verwarming in hun woonkamer: de Eneco eRadiator.

Deze proef past in de strategie van de energieleverancier om duurzame innovatieve diensten te introduceren.

Computerservers die aan het rekenen zijn, produceren veel warmte. Door de servers niet centraal in grote datacentra te plaatsen, maar decentraal bij de mensen thuis, kunnen de bewoners met de vrijkomende warmte gratis hun huis verwarmen.

Uit de proef moet blijken wat de ervaringen van klanten en eventuele verbeterpunten zijn van een dergelijke verwarming.

In deze test gaan de servers in opdracht van verschillende bedrijven en kennisinstituten, zoals het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) complexe berekeningen uitvoeren voor onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen.

De radiator is ontwikkeld door Nerdalize. Het bedrijf is in 2013 opgericht door de drie bedenkers om het idee de server-verwarming verder uit werken en vorm te geven.

Nerdalize is gehuisvest bij YES!Delft, de grootste tech-incubator van Europa.

Onderzoek heeft al aangetoond dat dit concept voor bedrijven en instellingen met behoefte aan rekenkracht een kostenbesparing van 30 tot 55% kan opleveren. Er zijn immers geen kosten meer voor huisvesting en koeling van datacentra.

Ook voor het milieu is er flinke winst, de energie wordt tweevoudig gebruikt: één keer om te rekenen en één keer om te verwarmen.

De praktijkproef duurt minimaal tot het einde van het jaar. Op basis van de ervaringen zal beslist worden of en hoe zij de eRadiator voor meer klanten beschikbaar kunnen stellen.


Video: