Vodafone wekt energie op met brandstofcellen voor mobiele zendmasten

Het bedrijf is als eerste mobiele provider in Nederland een pilot gestart om een mobiele zendmast in Rotterdam volledig op waterstof te laten draaien.

Trefwoorden: #brandstofcellen, #elektriciteit, #energie opwekken, #fossiele brandstof, #groene energie, #mobiele zendmasten, #Vodafone, #waterstof, #windenergie

Lees verder

research

( Foto: Vodafone - Mallik Rao )

ENGINEERINGNET.NL - De elektriciteit van de mobiele zendmast wordt hierbij opgewekt door een brandstofcel, die wordt gevoed met waterstof en zuurstof.

De brandstofcel heeft geen CO2-uitstoot en produceert als enige bijproduct warm water. Vodafone bericht echter niet over de manier waarop het waterstof wordt verkregen: of dit met fossiele brandstof is geproduceerd of met groene energie.

Het bedrijf noemt als andere voordelen van het nieuwe systeem dat het ook nog eens heel stil is. Door gebruik te maken van de klimaatvriendelijke brandstof wordt de CO2-uitstoot van de zendmast met 30 ton per jaar verminderd ten opzichte van de voorheen toegepaste traditionele diesel generator.

Mobiele zendmasten worden vaak tijdelijk ingezet, bijvoorbeeld bij grote evenementen of voor het opvangen van lokale verstoringen. Ook worden ze soms permanent geplaatst in afgelegen gebieden.

Deze mobiele masten hebben geen aansluiting op het vaste elektriciteitsnetwerk van Nederland. Ze kunnen hierdoor niet voorzien worden van windenergie afkomstig van Nederlandse windparken, waarmee de masten die wel aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk worden gevoed.

Duurzaam omgaan met energie is voor Vodafone zeer belangrijk, aldus Mallik Rao, CTO Vodafone Nederland. “Energie Management heeft een belangrijke plaats ingenomen binnen ons milieuprogramma ‘Planet Tomorrow’, waar de pilot met de brandstofcel een waardevolle uitbreiding op is.”

Het grootste deel van het energieverbruik van Vodafone zit in het mobiele netwerk. Om volledig inzicht te krijgen in het verbruik is het bedrijf in 2014 gestart met de grootschalige uitrol van smart meters op de mastlocaties.

Bij succes zal Vodafone de waterstofcellen uitbreiden naar andere zendmasten die niet aangesloten kunnen worden op het vaste energienet.