Zorgt Europese importtaks straks voor duurdere inox producten?

De beslissing van de Europese Commissie om een importaks te heffen, zou de prijzen van een reeks producten, waarin inox of roestvrij staal is verwerkt, de hoogte in kunnen jagen.

Trefwoorden: #Agoria, #China, #Europese commissie, #importtaks, #inox, #roestvast staal, #Taiwan, #technologiefederatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: cavedejurancon.com - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Commissie wil, onder druk van enkele Europese producenten van inox, een importtaks van 25,2% op de import van dit staal uit China en 12% op de import vanuit Taiwan heffen.

Marc Lambotte, CEO van Agoria: “Als de prijzen van inox door het afschermen van de Europese markt kunstmatig hoog gehouden worden, wordt de productie bij heel wat KMO’s duurder en moeten zij hun prijzen verhogen.”

Roestvrij staal of inox zit in heel wat huishoudartikelen zoals kookpotten, vuilnisbakken of strijkplanken. Het wordt ook veel gebruikt in industriële producten als tanks voor chemische producten, uitlaten van auto’s of bijvoorbeeld in de productieprocessen van voedingsbedrijven.

Sommige producten zijn voor de helft samengesteld uit inox, een stijging van de inoxprijs kan dus een grote impact hebben op de prijs van het eindproduct. De import uit China en Taiwan is slechts goed voor 10% van de inoxleveringen in de EU, maar heeft een matigend effect op de marktprijzen.

Op vraag van drie grote Europese producenten van inox, die samen een quasi monopolie hebben op de Europese markt, komt er nu een voorlopige importheffing op Chinees en Taiwanees roestvrij staal. Die kan over vijf maanden definitief worden.

In de praktijk stelt Agoria vast dat deze grote Europese leveranciers nu al ‘gebruik’ maken van hun dominante positie om hun basisprijzen reeds op te trekken met 7%. Zowel de prijs van Europese als niet-Europees inox zit zo dus in de lift.

De leveranciers van inox lijken op korte termijn dus de winnaars, maar Agoria waarschuwt voor de langetermijngevolgen.

In ons land werken goed 100 bedrijven, vooral KMO’s, intensief met inox en er werken 10.000 mensen.

Lambotte: "De Europese Commissie en de lidstaten riskeren door hun goedkeuring voor de importtaks echter heel wat meer jobs te vernietigen."

De technologiefederatie roept dan ook op om het Commissievoorstel in het antidumpingcomité af te wijzen.


(Guy Leysen) (bron: Agoria)