Jaarlijkse uitgave voor onderhoud in Europa: 450 miljard !

Innoveren. Het is een modewoord dat te pas en te onpas gebruikt wordt als oplossing voor uitdagingen Het is enkel het verlangen naar vooruitgang, verandering en verbetering.

Trefwoorden: #BEMAS, #innovatie, #Innovation Award, #innoveren, #maintenance, #onderhoud, #onderhoudsvereniging, #Wim Vancauwenberghe

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Maar om het met een boutade te zeggen: je kan niet aan gras trekken om het sneller te doen groeien. Innovatie floreert het best in een ecosysteem waarin alles optimaal functioneert.

De Belgische vakvereniging rond maintenance en asset management BEMAS organiseert op de vakbeurs easyFairs Maintenance 2015 (1-2 april) opnieuw een Innovation Award. Uit de 37 inzendingen kunnen we toch wel enkele trends ontwaren.

Drones, Internet of Things en Big Data
2015 is in elk geval het doorbraakjaar voor Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS), beter bekend als ‘drones’. Deze toestellen met vier, zes of acht rotors worden ingezet voor inspecties, mapping, foto- en videografie.

Door ze uit te rusten met verschillende soorten sensoren en camera’s kunnen traditioneel ingrijpende, tijdrovende en dure activiteiten veel efficiënter worden uitgevoerd.

Door de relatief lage kostprijs van de toestellen worden deze geavanceerde mogelijkheden ook voor een veel breder publiek bereikbaar. In onze sector verloopt de innovatie bijzonder snel en komen er constant nieuwe toepassingen bij, zoals 3D-modeling van installaties om bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden tijdens shutdowns beter te kunnen voorbereiden.

Daarnaast dringt ook het ‘internet of things’ door in de wereld van technisch onderhoud. Mobiele meettoestellen, apps op smartphones en apparatuur voor conditiemeting worden via het internet verbonden met een centraal systeem dat instaat voor data-opslag en -analyse. Ook hier zijn snelheid, kostprijs en gebruiksgemak grote ‘selling points’.

Een andere megatrend is de opkomst van ‘big data’-analyse om storingen en restlevensduur te gaan voorspellen. Momenteel komen de eerste (betaalbare) oplossingen op de markt. En ongetwijfeld vormt dit één van de belangrijkste ontwikkelingsgebieden de komende jaren. Laten we eerlijk zijn: welke onderhoudsverantwoordelijke droomt er nu niet van om storingen te kunnen plannen?

«The bigger picture»
De industrie staat nog altijd in voor 80% van de Europese export en 80% van de budgetten voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

De Europese Commissie erkent dit centrale belang van de industrie als jobcreator en gangmaker van de hele economie. Het instandhouden en versterken van een solide industriële basis is dan ook de topprioriteit van de Europese Commissie.

Historisch gezien kende Europa haar meest spectaculaire economische groei tussen pakweg 1945 en 1990. De groeicijfers uit die periode moet je tegenwoordig eerder in Azië gaan zoeken.

Het gevolg hiervan is dat de geïnstalleerde assets in Europa aan het verouderen zijn. De gemiddelde asset lifetime in sectoren zoals de procesindustrie en power generation ligt tussen 20 en 50 jaar.

Deze assets komen onder steeds toenemende druk van andere regio’s te staan. De economische crisis heeft daarenboven de nieuwe investeringen nog meer afgezwakt, waardoor de trend versterkt wordt.

De asset lifetime moet dus verlengd worden, en steeds vaker worden upgrades en overhauls van bestaande fabrieken verkozen boven het bouwen van nieuwe fabrieken.

Dit alles heeft tot gevolg dat de focus op onderhoud en asset management blijft toenemen. Om u een idee te geven: in de MORE4CORE-studie wordt een jaarlijkse uitgave voor onderhoud in Europa op 450 miljard euro geschat, voor een geïnstalleerd machinepark van ruwweg 10.000 miljard euro.

Dit betekent dat...
innovatie in onderhoud en asset management, in combinatie met een transitie naar cleantech, een belangrijke hefboom kan zijn om onze industrie en daarmee de toekomst van de komende generaties veilig te stellen.

Dringend tijd dus dat beleid, onderwijs, onderwijs, asset owners en service providers nog veel meer investeren in onderhoud en asset management.


Maintenance Evangelist Wim Vancauwenberghe is directeur van Bemas, de Belgian Maintenance Association.