Siemens ontwikkelt nieuwe elektrische aandrijving voor vliegtuigen

Siemens-onderzoekers hebben een nieuw type elektromotor ontwikkeld, die ondanks het lage gewicht van 50 kg, toch een continu vermogen van circa 260 kilowatt levert.

Trefwoorden: #elektrische aandrijving, #elektromotor, #hybride vliegtuig, #lichtgewicht, #onderzoek, #Siemens, #vliegtuig

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij het ongekende specifieke vermogen kunnen nu ook grotere vliegtuigen met een startgewicht tot twee ton met elektrische aandrijving vliegen.

Om tot een motor met dergelijke specificaties te komen, onderzochten de Siemens-experts alle onderdelen van eerdere motoren en optimaliseerden deze tot hun technische limieten.

Dankzij nieuwe simulatietechnieken en een geavanceerde lichtgewichtsconstructie werd een uniek specifiek vermogen behaald van vijf kilowatt (kW) per kilogram (kg).

De elektromotoren met een vergelijkbaar vermogen die in industriële toepassingen worden gebruikt, leveren minder dan één kW per kg.

Aandrijfsystemen die worden gebruikt in elektrische voertuigen leveren ongeveer twee kW per kg.

Aangezien de nieuwe motor deze prestatie levert bij een rotatiesnelheid van slechts 2500 toeren per minuut, kan hij propellers direct aandrijven, zonder dat een transmissie nodig is.

Nog voor het einde van 2015 zijn testvluchten met de motor gepland. In een volgende fase gaan de onderzoekers het vermogen verder opschroeven.