Stijging aantal faillissementen in maart

Volgens de nieuwe Graydon Barometer daalde het aantal faillissementen tijdens het eerste kwartaal met 4,33%, maar was er een stijging met 6,6% in maart.

Trefwoorden: #bouw, #dienstverling, #faillissementen, #faillissementen barometer, #Graydon, #horeca

Lees verder

HR

( Foto: Graydon )

ENGINEERINGNET.BE - In totaal gingen er 3.007 bedrijven over de kop, terwijl dat er vorig jaar 3.143 waren (-4,33%).

Opmerkelijk is wel dat in maart het aantal failliete ondernemingen toenam. In totaal moesten 1.174 bedrijven de boeken sluiten (+6,6%).

Dit is het hoogste aantal faillissementen ooit in de maand maart.

Vooral in de arrondissementen Brussel, Antwerpen en Turnhout lag het aantal failliete ondernemingen de voorbije maand hoger dan andere jaren.

Een mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal faillissementen in maart is

Volgens Eric Van den Broele, senior manager Research and Development bij Graydon, is de stijging het gevolg van het verstrengen van de toegangsvoorwaarden tot het verkrijgen van opschorting binnen een WCO-procedure in 2013 en het invoeren van het rolrecht van €1.000 sinds 1 januari 2015.

De nieuwe faillissementsstudie toont aan dat de lichte verbetering zich in Vlaanderen en Wallonië situeert. De teller voor Vlaanderen staat na 3 maanden op 1.472 faillissementen (-6,4% ten opzichte van 2014).

Voor Wallonië gaat het om 932 cases (-8,18%). Opvallend is dat er in Brussel een stijging wordt genoteerd van 7,39%. In totaal gingen er 581 bedrijven over de kop.

Deze stijging situeert zich vooral in de sectoren horeca, bouw en dienstverlening aan bedrijven. Ook in de provincie Antwerpen worden deze drie sectoren hard getroffen.