NAM gebruikt UAV voor inspectie installatie

NAM testte onlangs een Unmanned Arial Vehicle (UAV) om een fakkeltoren op de gas­zuiverings­installatie in Emmen te inspecteren.

Trefwoorden: #gaszuiveringsinstallatie, #Nederlandse Aardolie Maatschappij, #onderhoud, #shutdown, #UAV, #Unmanned Arial Vehicle

Lees verder

Techniek

( Foto: Flickr - Alias 0591 )

ENGINEERINGNET.NL - Het inzetten van een geavanceerde UAV met infrarood fotoapparatuur en een videocamera is veiliger dan een bemande inspectie.

In dat laatste geval klimt een inspecteur omhoog of gebruikt een kraan met een hijsbak. De installatie wordt dan om veiligheidsredenen stilgelegd, de zogeheten shut down.

Bij een inspectie met een UAV draait de installatie gewoon door.

De UAV vloog vier uur lang om de fakkeltoren volgens een speciaal vluchtplan. Dit garandeert de veiligheid bij onverhoopte storingen aan de UAV.

De resultaten van de test waren veelbelovend. De camera’s van de UAV maakten haarscherpe beelden van onderdelen op grote hoogte en moeilijk bereikbare plekken.

De inspecteur op de grond keek live mee naar deze beelden en kon de UAV ter plekke laten bijsturen. Een team van ingenieurs beoordeelde de beelden en stelde het inspectierapport op.

Deze informatie zal gebruikt worden voor het onderhoudsprogramma en kan op die manier tijdig onderdelen bestellen terwijl de installatie nog draait.

De shut down tijd die nodig is voor het vervangen van de onderdelen wordt sterk ingekort.

De maatschappij gaat door met het testen van de UAV’s bij inspecties, zowel voor de installaties op land als op zee.