Elektriciteit opwekken met een kunstgrasmat

De Nederlandse kunstgrasproducent Avalon heeft een octrooi aangevraagd op hun idee om met een kunstgrasmat elektra op te wekken uit zonnewarmte.

Trefwoorden: #Avalon, #Elektriciteit, #elektriciteitsopwekking, #grasmat, #kunstgrasmat, #kunstgrasproducent, #kunstgrasvezels, #octrooi

Lees verder

Nieuws

( Foto: Avalon )

ENGINEERINGNET.NL - Een kunstgrasmat wordt behoorlijk warm door zonnestralen. Door deze warmte uit de mat te leiden kan de temperatuur verlaagd worden van de mat, zodat deze beloopbaar blijft. Ook is het mogelijk om deze warmte om te zetten in elektrische energie.

Avalon onderzoekt verschillende manieren om dit te realiseren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een rooster te plaatsen in het dragerdoek van de kunstgrasmat, dat de warmte geleidt.

Ook kunnen tussen de kunstgrasvezels opstaande ‘warmtegeleidende elementen’ komen, die moeilijk zijn te onderscheiden van de grasvezels. Of in de grasvezels zelf zitten.

De omzetting van de warmte kan via een motor plaatsvinden, die gekoppeld is aan een generator voor de opwekking van elektra. Of via een generator, die warmte direct kan omzetten in stroom. Wat de uiteindelijke opbrengst aan elektra per vierkante meter zal zijn, is nu nog niet duidelijk.

Verschillende ingenieurs hebben meegedacht over de uitwerking van het idee, dat haalbaar bleek te zijn. Avalon is nu bezig met de octrooi aanvraag. Het bedrijf zal daarna op zoek gaan naar een partij die de technische kant van energie opwekking via kunstgras op zich kan nemen.

Kunstgras is een veel gebruikte bedekking van sportvelden, tuinen van bedrijven, instellingen en particulieren, op rotondes, onder speeltoestellen, langs wegen, op balkons en op dakterrassen.

Het gaat daarbij vaak om heel grote oppervlaktes. Dit maakt dat er genoeg ruimte is voor opwekking van energie.