Start-up REIN4CED gooit zich op de composietmarkt

Sinds januari is het composietenlandschap in België een start-up rijker: REIN4CED, opgericht door drie jonge burgerlijke ingenieurs materiaalkunde.

Trefwoorden: #Agoria, #composieten, #composietmaterialen, #machinebouw, #medische sector, #REIN4CED, #start-up, #technologiefederatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: REIN4CED )

ENGINEERINGNET.BE - Composietmaterialen (sterk en licht materiaal) zijn al ingeburgerd in de vliegtuigindustrie en het luxueuze autosegment.

Maar ook fervente fietsers maakten al kennis met het relatief jonge materiaal, via carbonfietsen.

Dat de veelbelovende composietmarkt leeft, bewijzen ook de recente initiatieven van Agoria. In maart stichtte de federatie de nieuwe bedrijfsgroep Agoria Composieten.

Samen met het collectieve onderzoekscentrum Sirris richtte de technologiefederatie bovendien CFK Valley Belgium op, een satelliet van het belangrijkste Europese composietnetwerk met thuisbasis in het Duitse Stade.

Niels De Greef, COO: “REIN4CED richt zich op vezelversterkte composietmaterialen. We begeleiden het ontwerpproces van onze klanten van start tot finish.”

Die expertise deden de drie oprichters op aan de KU Leuven, waar Niels De Greef en Michaël Callens doctoreerden en Yannick Meerten als onderzoeksassistent werkte.

Hun vaststelling dat de composietmarkt in België allesbehalve dichtbevolkt is leidde tot de geboorte van deze start-up.

Het bedrijf wil in eerste instantie mikken op nieuwe markten in de machinebouw. Composietmaterialen maken opgang in bewegende delen van industriële producten zoals robotarmen.

Omdat het materiaal zo licht is, kunnen zulke onderdelen sneller bewegen en vereisen ze minder kracht. Ook ontwikkelaars van consumentenproducten kunnen bij ons terecht, of zelfs designers.

Een andere sector waar de start-up sterk op wil inzetten, is de medische of zorgsector. In het buitenland vind je bijvoorbeeld rolstoelen van composietmateriaal.

Het bedrijf nam een flitsende start. Na amper drie maanden lopern al een viertal projecten.

De startersbegeleiders van SO Kwadraat en LCEI deden de begeleiding tijdens de opstartfase. Hierdoor kon de markt al op voorhand verkend worden.

Over twee tot vijf jaar wil REIN4CED doorgroeien tot een volwaardig productiebedrijf, maar daarvoor moet de start-up investeren in dure machines

De Greef: “Om stapsgewijs te groeien en de nodige middelen te verzamelen, bouwen we ons klantenbestand verder uit. Technologiefederatie Agoria helpt ons daarbij. Hun nieuwe bedrijfsgroep Composieten en de bijdrage aan netwerksatelliet CFK Valley Belgium zijn voor ons goud waard.”


(bron: Agoria)

Op de foto:
Vlnr: Michaël Callens, Niels De Greef en Yannick Meerten