Utrechtse scheikundigen ontdekken hoe katalysator activiteit verliest

Een katalysator, die goedkope, ruwe aardolie omzet in benzine, wordt 'vergiftigd' door metaalatomen uit de olie die vanaf de buitenste laag naar de kern van de katalysator doordringen.

Trefwoorden: #aardolie, #Albemarle Corporation, #benzine, #katalysator, #metaalatomen, #Stanford Synchrotron Radiation Lightsource, #Universiteit Utrecht

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL - Scheikundigen van de Universiteit Utrecht deden deze ontdekking in samenwerking met onderzoekers van Stanford Synchrotron Radiation Lightsource en Albemarle Corporation.

Hiertoe brachten zij voor het eerst het sterfproces van een katalysatordeeltje driedimensionaal en tot op de nanometer schaal in beeld. Hoewel al langer bekend is dat een katalysator tijdens gebruik zijn activiteit verliest, was nog onbekend hoe dit proces precies verloopt.

“Inzicht in het deactiveringsproces van deze katalysator is belangrijk, omdat we de komende tientallen jaren meer afhankelijk worden van dit type aardolie,” stelt Bert Weckhuysen, hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse van de Universiteit Utrecht.

“Nu blijkt dat de katalysator al volledig dood is, terwijl de kern van het katalysatordeeltje nog niet vergiftigd is door de metaalionen die in goedkope ruwe aardolie aanwezig zijn. Een deel van de katalysator wordt dus niet optimaal benut.

Nu dit bekend is, kunnen we hier iets op verzinnen. Bovendien kunnen we met onze krachtige meettechniek ook het sterfproces van veel andere katalysatoren onderzoeken en daardoor hun leven gaan verlengen.”

De door de Utrechtse scheikundigen gebruikte techniek is röntgentomografie op nanoschaal: een driedimensionale röntgenscan met een nauwkeurigheid van een miljoenste millimeter. Weckhuysen noemt het een combinatie van een groothoekcamera en een telelens.

“Vergelijk het met een landschapsfoto waarbij je vervolgens inzoomt om alle mieren in beeld te brengen.” Bovendien is de scan driedimensionaal en wordt het proces in de tijd gevolgd.

Door de extreem hoge resolutie is het aantal meetgegevens zo groot, dat de verwerking daarvan een wetenschappelijke uitdaging op zich is. Aanvankelijk was meer dan twee jaar rekentijd nodig om te bepalen hoe een aardoliemolecuul precies door het driedimensionale poriënstelsel van het katalysatordeeltje beweegt.

“Dr. Florian Meirer heeft dit dankzij een buitengewoon slimme aanpak van het big data probleem echter terug gebracht naar enkele uren,” aldus Weckhuysen.

De onderzoekers bestudeerden juist katalysatoren voor ruwe, goedkope aardolie omdat hiervan nog de grootste voorraden aanwezig zijn. Deze olie is goedkoop door de vele onzuiverheden die het bevat.

Zo zitten in de aardoliemoleculen ook metaalatomen, met name ijzer, nikkel en vanadium. De metaalatomen ‘vergiftigen’ de katalysatordeeltjes doordat zij onder andere de poriën in de katalysator blokkeren.

Hierdoor kunnen de aardoliemoleculen minder goed in de katalysator komen, waardoor deze dichtslibt en zijn activiteit verliest.