Wint Antwerpen de Smart City Award...dankzij slimme airco?

Belfius reikt op 2 december de eerste Smart City Award uit. Het project ‘Energie voor het Antwerpse Hart’ van Stadslab2050 is genomineerd, in samenwerking met o.a. Smart Grids Flanders.

Trefwoorden: #Belfius Bank, #Eandis, #McGregor, #SGF, #slimme airco, #Smart City Award, #Smart Grid Flanders, #Stadslab2050, #Unizo Antwerpen Stad

Lees verder

Nieuws

( Foto: Guy Claesen, COO van Smartlog - cc Stadslab2050 )

ENGINEERINGNET.BE - Smart cities zijn in opmars. Wereldwijd stijgt het aantal steden dat informatie- en communicatietechnologie integreert om hun leefbaarheid en duurzaamheid te verhogen.

In België reikt Belfius Bank op 2 december de eerste Smart City Award uit. Antwerpen is genomineerd met het project ‘Energie voor het Antwerpse Hart’ van Stadslab2050, in samenwerking met o.a. SGF.

IHS Technology waagt zich aan een definitie van een ‘smart city’: een slimme stad integreert informatie- en communicatietechnologie in sectoren als energie, transport, infrastructuur, beheer en veiligheid om z’n efficiëntie, duurzaamheid en leefbaarheid voor de burger te verhogen.

De Europese Commissie wijst Amsterdam, Barcelona, Kopenhagen, Helsinki, Manchester en Wenen aan als succesvoorbeelden. In België reiken Belfius Bank en Knack dit jaar voor het eerst de Smart City Award uit aan een stad met een ‘straf’ duurzaam vernieuwingsproject.

Antwerpen is één van de tien genomineerde steden en gemeenten, met het project ‘Energie voor het Antwerpse Hart’ van Stadslab2050, in samenwerking met SGF, Eandis en Unizo Antwerpen Stad.

Leden van Smart Grids Flanders zullen ‘Energie voor het Antwerpse Hart’ wel kennen. SGF zette immers mee in op dit initiatief dat pilootprojecten rond energiezuinigheid stimuleert in winkels en horecazaken in hartje Antwerpen.

Via een ontmoetingsruimte op 16 juni 2014 zette ‘Energie voor het Antwerpse Hart’ vernieuwende ideeën rond energiezuinigheid in winkels en horecazaken om in concrete projectplannen.

Zo loopt er vandaag een experiment met de Smart Box van Smartlog bij retailer McGregor in hartje Antwerpen. Op drie maanden tijd wil de winkeluitbater een besparing van 20% realiseren op z’n energiefactuur door de slimme aansturing van de airco in z’n pand via de Smart Box.

Beide partijen zijn enthousiast. Guy Claesen, COO van Smartlog: “Er bestonden al monitoringsystemen, maar die gaven geen advies en stuurden zeker niet aan. De Smart Box zorgt voor een verminderde CO2-uitstoot, een lagere energiefactuur en een betere support.”

Kris van de Mierop, gedelegeerd bestuurder van McGregor: “We stapten mee in dit verhaal om iets te kunnen doen voor de planeet. Maar ook de toegenomen controle is een troef. De Smart Box signaleert problemen met de airco al aan de installateur voor we ze zelf opmerken!”

Er lopen nog andere proefprojecten in het kader van ‘Energie voor het Antwerpse Hart’. Gert Vandermosten, projectleider Stadslab2050: “Eén projectconsortium bestaat uit diverse onderwijsinstellingen: Universiteit Antwerpen, Karel De Grote Hogeschool, Steinerschool en Atheneum Antwerpen.

Het andere consortium verenigt mede-eigenaars in appartementsgebouwen, beide werken rond ‘Energy Performance Contracting’. Het idee daarbij is dat de investeringen die nodig zijn om een oud gebouw te renoveren met het oog op energie-efficiëntie, worden terugbetaald door de gerealiseerde energiebesparingen. Budgetneutraal verduurzamen, heet dat.”

Op 15 april leest u alles over de nominatie van Antwerpen voor ‘Energie voor het Antwerpse Hart’ in Knack, vanaf 4 november mag het brede publiek stemmen en op 12 december wordt de Belfius Smart City Award uitgereikt.


(Natasha Brouwers)