Helmondse Brabantse Asfalt Centrale opnieuw open

BAM heropent deze week de Brabantse Asfalt Centrale in Helmond. De centrale is technologisch gemoderniseerd om de productie van Laag Energie Asfalt Beton (LEAB) mogelijk te maken.

Trefwoorden: #asfalt, #BAM, #BAM Infra, #Brabantse Asfalt Centrale, #gelijkwaardigheidsverklaring, #Laag Energie Asfalt Beton, #LEAB, #Rijkswaterstaat

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Met de toepassing van LEAB realiseert BAM een CO2-reductie van 30% en een energiereductie van 30 tot 40%.

BAM kan met het innovatieve asfalt nu ook in de regio Zuidoost-Nederland een bijdrage leveren aan de duurzame ambities van haar publieke en private opdrachtgevers.

De Brabantse Asfalt Centrale is de vierde centrale in Nederland die in staat is LEAB te produceren.

Centrales in Amsterdam, Den Haag en Bergen op Zoom gingen de centrale in Helmond voor. De landelijke dekking voor de toepassing van LEAB is daarmee fors toegenomen.

BAM heeft LEAB ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft en de universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika.

Door een innovatief schuimbitumenprocedé kan asfalt worden geproduceerd bij een temperatuur van 10°C in plaats van 160°C. Doordat de asfaltlaag sneller is afgekoeld tot gebruikstemperatuur zijn wegen bovendien eerder weer beschikbaar.

In samenwerking met Rijkswaterstaat is LEAB beproefd op verschillende Nederlandse snelwegen.

Dat heeft in 2014 geresulteerd in een gelijkwaardigheidsverklaring van Rijkswaterstaat.