Deurganckdoksluis wordt eind april gevuld

Nu kunstenaar Cazn klaar ik met zijn reuzegrote graffititekening op één van de kolkwanden, wordt op de werf alles in gereedheid gebracht om de sluis vanaf 27 april te vullen met water.

Trefwoorden: #Cazn, #Deurganck, #Deurganckdokssluis, #graffiti, #Haven van Antwerpen, #kolkwand, #Waaslandkanaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Patrick Vanhopplinus - MOW )

ENGINEERINGNET.BE - Om dit te realiseren, wordt gebruik gemaakt van een hevel waarvoor 3 leidingen (2 hevelleidingen en een pompleiding) worden geplaatst, die de verbinding maken tussen het Waaslandkanaal en de te vullen sluiskolk.

Zolang het waterniveau in het Waaslandkanaal hoger staat dan in de sluis, kan de hevel blijven stromen. Bij opstarten worden vacuümpompen ingezet om water uit het kanaal op te zuigen tot op het hoogste punt.

Het afwaartse gedeelte van de leiding wordt ondertussen afgesloten met een schuifafsluiter. Door het drukverschil zal water beginnen stromen door de leiding. Zodra de stroming op gang is, vermindert de druk in het hoogste punt van de leiding.

Vanaf dat moment kunnen de vacuümpompen worden uitgezet en zal het water continu blijven stromen (zonder pompactiviteit) tot dat het waterniveau aan beide kanten gelijk is.

Naar schatting 80% van het te realiseren volume zal kunnen geheveld worden zonder rendementsverlies. Voor de overige 20% wordt een pomp bijgeschakeld bovenop de lopende hevels.

Om voldoende hoog debiet te kunnen garanderen, worden 2 parallelle hevelsystemen aangelegd.

Het gemiddelde debiet dat gegenereerd wordt door de hevel, en later aangevuld door de pomp, bedraagt ongeveer 10.000 m³ per uur. Na 7 dagen zal de sluiskolk gevuld zijn met water.

Eind mei, begin juni zal het schip Zhen Hua 15 toekomen in de Antwerpse haven. Dat schip, geladen met vier sluisdeuren, bijhorende rolwagens, twee gemengde spoor-wegbruggen en de afsluitcaisson.

Het schip zal daar gedurende twee weken worden afgeladen, alvorens het in de tweede helft van juni terug richting China vertrekt.

Het invaren van de sluisdeuren wordt nog een huzarenstukje, dat minstens twee weken in beslag zal nemen.


(bron: Haven van Antwerpen)