Record Industry grootste Europese grammofoonplatenperser

Het Haarlemse bedrijf heeft 33 persen en perste vorig jaar 5,4 miljoen platen, wat op een omzetgroei neerkwam van 50%.

Trefwoorden: #DJ, #grammofoonplatenperser, #muziekliefhebbers, #platen, #Record Industry, #Sony Music, #vinyl

Lees verder

Nieuws

( Foto: Record Industry )

ENGINEERINGNET.NL - Record Industry verwacht dit jaar 7 tot 8 miljoen platen te drukken. Dit betreft onder meer de nieuwste plaat van Ed Sheeran en die van Pink Floyd.

De totale productie bestaat voor 60% uit heruitgaven van klassiekers. Het bedrijf werkt voor klanten vanuit de hele wereld, waaronder Rusland, China en Taiwan.

In 1998 nam Ton Vermeulen de perserij over van Sony Music, die er geen brood meer in zag. Opleving in de markt voor vinyl is onder meer te danken aan de opkomst van de dance: Dj's werken met platen tijdens hun optredens, om zo te mixen. Ook zweren muziekliefhebbers bij de kwaliteit van het geluid van vinyl in vergelijking met een cd.

De minimumoplage bij Record Industry voor een plaat ligt op driehonderd exemplaren. Het bedrijf heeft veel klanten die kleine hoeveelheden bestellen: 80% van de tijd gaat naar 20% van de klanten.

De persmachines zijn minstens dertig jaar oud, omdat nieuwe machines niet meer gemaakt worden. In een speciale werkplaats worden bepaalde onderdelen voor de machines zelf gemaakt, als deze vervangen moeten worden.

Op zaterdag 18 april vind wereldwijd 'Record Store Day' weer plaats. Meer dan 3.000 artiesten, zoals Iggy Pop en Ozzy Osbourne, en miljoenen muziekliefhebbers komen op deze dag bij elkaar. Aan het evenement nemen ruim 2.000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan deel.

In Nederland doen meer dan 80 onafhankelijke platenzaken mee en zijn er verschillende podia door het land verspreid, met meer dan 250 optredens. Vele artiesten touren door het land om er zo veel mogelijk aan te doen, een enkeling zelfs 12 op één dag.

Bovendien verschijnen op Record Store Day exclusieve releases die alleen op deze dag verkrijgbaar zijn. Het evenement is vrij toegankelijk.