Gents duurzaam Rijksarchiefgebouw officieel geopend

Het Rijksarchief werd gebouwd dankzij een succesvolle publiek-private samenwerking. Gent beschikt nu ook over een duurzaam Rijksarchief met een architecturale meerwaarde voor de stad.

Trefwoorden: #archief, #duurzaam bouwen, #Elke Sleurs, #Jan Jambon, #rijksarchief, #rijksarchief Gent

Lees verder

Nieuws

( Foto: Regie der Gebouwen )

ENGINEERINGNET.BE - Vandaag opent Minister Jan Jambon samen met Staatssecretaris Elke Sleurs het nieuwe Gentse Rijksarchiefgebouw.

Jan Jambon, vice-eersteminister en voogdijminister van de Regie der Gebouwen : “Na Leuven, Brugge en Namen beschikt ook Gent vandaag over een duurzaam Rijksarchief met een architecturale meerwaarde voor de stad.”

De Regie der Gebouwen sloot hiervoor een promotieovereenkomst af met Kaïros, die instond voor het ontwerp, de oprichting en de terbeschikkingstelling van het gebouw.

De werken zijn in 2012 gestart en waren op het einde van de zomer van 2014 voltooid.

Daarna volgde de verhuis van de talrijke archiefstukken. De Regie der Gebouwen huurt het gebouw gedurende 25 jaar met de mogelijkheid het aan te kopen op het einde van het huurcontract.

Het Rijksarchief werd mooi geïntegreerd in de omgeving. De hoogte van het achterliggende volume is bewust laag gehouden, zodat het in harmonie blijft met de bebouwing in de omliggende straten.

Het gebouw is opgericht met duurzame materialen (baksteen, hout, glas en metaal) en heeft een sterke architecturale identiteit. Het gebouw bestaat uit twee volumes.

De gesloten opslagruimtes voor de archieven geven een eerder eenvormige indruk, terwijl de werkruimtes en publieke delen een meer open indruk geven.

Het gebouw beschikt over opslagruimte voor 40 strekkende kilometer archief die nog uitgebreid kan worden met ongeveer 4 kilometer. Ongeveer 2/3 van deze capaciteit bevindt zich ondergronds.

In de toren van het gebouw kan zo’n 10 strekkende kilometer archief worden bewaard.

De archiefruimten zijn uitgerust met verrijdbare archiefkasten (compactus) die elektronisch worden bediend. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte optimaal benut.

Dankzij deze passieve en actieve maatregelen zal het Rijksarchief een E-peil (energieverbruik) van E55 kunnen behalen.