Jongeren demonstreren uitvindingen op wetenschapsbeurs

Tijdens Wetenschaps­EXPOSciences zullen 860 jongeren een zelfontworpen- en uitgewerkt wetenschapsproject demonstreren aan het brede publiek.

Trefwoorden: #jongeren, #onderzoek, #research, #studenten, #technische profielen, #Tour & Taxis, #uitvinding, #VUB, #WetenschapsEXPOSciences

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nadege Zielinski - WetenschapsEXPOSciences 2014 )

ENGINEERINGNET.BE - Organisator van het evenement is de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Jeunesses Scientifiques de Belgique (JSB).

Een fiets die uitklapt naar een picknicktafel en je drank koel houdt? Een robot die je kat herkent en automatisch de juiste hoeveelheid voeding geeft? Een werkende miniatuur-biogasboerderij? Of een volautomatische, opblaasbare omheining die huizen voor overstromingen kan behoeden?

Op de ‘WetenschapsEXPOSciences’ presenteren deelnemers tussen zes en twintig jaar uiteenlopende wetenschapsprojecten die ze zelf uitgewerkt hebben, met als enige beperking: verbeeldingskracht.

De vraag naar wetenschappelijke en technologische profielen in België blijft groter dan het aanbod en zal nog stijgen in de toekomst. Het invullen van dit tekort is belangrijk in de economische, sociale en duurzame ontwikkeling van ons land en Europa.

Verschillende studies tonen aan dat jongeren nog steeds niet voldoende op de hoogte zijn van de verscheidenheid aan deuren die wetenschappelijke en technologische opleidingen kunnen openen.

Daarom is het belangrijk dat jongeren van elke leeftijd, geslacht en achtergrond de kans krijgen om op een laagdrempelige manier de wereld van wetenschap en technologie te ontdekken en hun interesses verder te ontwikkelen, zowel binnen als buiten de klasmuren.

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 april komen 860 Belgische jongeren uit het lager en secundair onderwijs samen in hal 3 en 4 van Tour & Taxis in Brussel om met zelfgemaakte opstellingen hun eigen wetenschapsproject te demonsteren aan elkaar en bezoekers.

Een jurypanel uit het werkveld en de onderzoekswereld gaan op zoek naar de meest innovatieve projecten en bekronen die met mooie prijzen op het einde van de tweedaagse.

Daarnaast wordt het project gesteund door comedian en bio-ingenieur Henk Rijckaert, die met de ‘Henk Rijckaert-award’ het meest komische wetenschapsproject bekroont.

Naast de vele wetenschapsstanden zijn er tal van doe-activiteiten. Zo kan men er de virtuele wereld induiken en de Oculus Rift testen, in een simulator ervaren wat een astronaut voelt, een robot ontmoeten, en kunnen de allerkleinsten circuskunsten leren of als een echte laborant proefjes doen.


Praktisch
24-25 april 2015 in Hal 3 en 4 van Tour & Taxis Brussel.