Eerste elektrische autoveerboot in de vaart genomen

In Noorwegen is ‘s werelds eerste elektrische auto- en passagiersveerboot op accu's in de vaart genomen. De elektrische voortstuwing en oplaadstations werden door Siemens geleverd.

Trefwoorden: #elektrische autoveerboot, #elektrische voortstuwing, #emissieloze veerboten, #Noorwegen, #oplaadstation, #Siemens, #veerboot

Lees verder

nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET - Het verbruik van de elektrische autoveerboot per trip bedraagt slechts 150 kWh, ongeveer hetzelfde als een standaard huishouden in Noorwegen in drie dagen verbruikt.

Siemens heeft bij deze samenwerking met de scheepsbouwer Fjellstrand het volledige elektrische voortstuwingssysteem en de oplaadstations met lithiumionen accu's geleverd.

De accu's worden opgeladen met stroom die wordt gewonnen uit waterkracht. Door de overstap naar voortstuwing met accu's kan de eigenaar Norled de exploitatiekosten tot 60% verlagen.

De veerboot wordt gezien als een mijlpaal op weg naar gebruik van volledig emissieloze veerboten lang de Noorse kust, waarbij momenteel op tenminste nog 50 trajecten schepen met accuaandrijving zouden kunnen worden ingezet.

Anders dan bij veel auto's is de emissievrije veerboot van de grond af aan opnieuw ontwikkeld. De 80 meter lange en 20 meter brede veerboot wordt voortgestuwd door twee elektromotoren met een vermogen van elk 450 kW.

In plaats van het staal dat normaal gesproken in de scheepsbouw wordt toegepast, is voor de romp uitsluitend gebruik gemaakt van licht aluminium. Hierdoor kon het gewicht ten opzichte van een conventionele veerboot met circa de helft worden verminderd.

In vergelijking met een stalen romp wordt door de romp van aluminium bovendien de levensduur verdubbeld en worden de onderhoudskosten evenredig verlaagd.