Europese studie naar effecten van winning schaliegas

TNO coördineert één van de eerste grote Europese studies naar de effecten van schaliegaswinning op mens en milieu, in opdracht van Europese Commissie.

Trefwoorden: #Europese schaliegesteenten, #Europese studie, #fracking-methode, #schaliegaswinning, #schaliegesteenten, #TNO

Lees verder

research

( Foto: Flickr - Max Phillips (Jeremy Buckingham MLC )

ENGINEERINGNET.NL - In de maatschappij heersen veel vragen over de effecten van winning van schaliegas op mens en milieu.

In de wereld zijn voorraden schaliegas aanwezig, die de economie van landen een impuls kunnen geven, maar zonder inzicht van bijvoorbeeld milieueffecten kan geen afgewogen beslissing gemaakt worden.

TNO coördineert een groot consortium van onderzoeksinstituten dat Europese studies uitvoert naar de milieueffecten van schaliegaswinning. De studie gaat op 1 juni van start. Het richt zich op vragen wat de effecten van bovengrondse activiteiten en installaties op het landschap zijn, het effect op het grondwater en het effect van de aanvoer van grote hoeveelheden vloeistof.

Voor alle onderdelen van het schaliewinningsproces wordt onderzocht wat de risico’s zijn en hoe die te beperken zijn. Amerikaanse experts en operators worden geraadpleegd over hun 'best practices', want in Amerika wordt sinds een aantal jaar schaliegas gewonnen.

Er komen verder experimenten om te achterhalen hoe Europese schaliegesteenten zich gedragen. Modellen worden gebruikt om de impact van fracking-methodes te bepalen en hoe de kans op milieuschade te verminderen.

Deze opzet maakt dat de studie erg pro-schaliegas overkomt. De voorgestelde opzet van de studie laat ook niet zien dat deskundigen die bekend zijn met de nadelige gevolgen van schaliegas, ook aan bod komen.

In de Verenigde Staten zijn tal van actiegroepen verder bezig met het voorkomen van verdere schade aan bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening door de winning van schaliegas.

TNO stelt echter dat het consortium zich niet mengt in de politieke afweging over nut en noodzaak van schaliegaswinning: “Als onpartijdige onderzoeksinstellingen leveren we uitsluitend de benodigde wetenschappelijke kennis. Een voorbeeld daarvan is de schaliegas-argumentenkaart die TNO in februari 2013 al lanceerde.”

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn de VS hard op weg om de grootste energieproducent van de wereld te worden. Alleen al tussen 2000 en 2010 vertienvoudigde dit land zijn schaliegasproductie. De Europese situatie wijkt op veel punten af.

Europa is veel dichter bevolkt dan de VS, er is lang niet overal voldoende ruimte voor grootschalige winning.


)