Egemin integreert divisie Handling Automation in Duitse KION-groep

Overnemer voor 72 miljoen euro is één van 's werelds grootste leveranciers van heftrucks onder de merknamen Linde en STILL, en van technologie voor magazijnautomatisering.

Trefwoorden: #automation, #egemin, #engineering, #fenwick, #ingenieur, #kion, #linde, #still, #vercammen, #voltas

Lees verder

Nieuws

( Foto: Egemin, Jan Vercammen )

ENGINEERINGNET.BE - Het Vlaamse industriële engineeringbedrijf Egemin versterkt zijn positie in de markt van de goederenbehandeling. Vandaag werd bekend dat moedermaatschappij Egemin Group zijn divisie Handling Automation voor om en bij 72 miljoen euro verkocht heeft aan het Duitse KION.

KION staat te boek als één van de grootste aanbieders van heftrucks en interne logistieke automatisering ter wereld, telt bijna 23.000 werknemers en boekte in 2014 een zakencijfers van 4,67 miljard euro. Egemins handling-afdeling op zijn beurt is vooral bekend van de eigen AGV's, naast vloerkettingbaan- en andere systemen voor magazijnautomatisering. De divisie telt 300 werknemers en genereert een omzet van zowat 76 miljoen euro.

De markt van de magazijnautomatisering is de afgelopen jaren - mede onder impuls van de groeiende e-commerce - een versnelling hoger geschakeld. Bijvoorbeeld de grote robotconstructeurs zijn volop systemen voor logistieke handling en automatische magazijnen aan het ontwikkelen. De verwachting is dat deze trend nog ettelijke jaren zal aanhouden.

Gorden Riske, CEO van de KION, bevestigt: "De snel groeiende markt voor geautomatiseerde logistiek en goederenbehandelingssystemen is een gebied waar we een leidinggevende speler willen worden. Geautomatiseerde goederenbehandeling zal een cruciale rol spelen in Industry 4.0 aangezien ze de visie van intelligente magazijnen en fabrieken bevorderen".

In die ambitie past de overname uitstekend: Egemin staat vooral bekend als door ingenieurs bevolkt bedrijf, dat sterk de nadruk legt op het toevoegen van waarde via technische projecten en kennis hoog in het vaandel voert.

De verkochte handling-afdeling behoudt zijn naam 'Egemin Automation' en wordt - naar analogie van bijvoorbeeld STILL en Linde Material Handling - in de KION-structuur ingebed als een zelfstandig opererende firma. Dat bedrijf zal - onder leiding van huidig Egemin-CEO Jan Vercammen, verantwoordelijk zijn voor alle projectbusiness van de KION-groep op gebied van systeemoplossingen en automatisering.

Dat betekent dat de 4 andere voormalige divisies van het huidige Egemin - Process Automation, Life Sciences, Infra Automation en Consulting & Services - afgesplitst worden en een nieuwe bedrijfsnaam zullen krijgen, die later zal bekendgemaakt worden. Dit bedrijf blijft in handen van de financiële speler Ackermans & van Haaren, beursgenoteerd op Euronext in Brussel.

Geert Stienen, CFO van het huidige Egemin, zal het (nieuwe) bedrijf leiden als CEO: "Deze transactie laat ons toe een gerichte business-strategie te ontplooien, op maat van de specifieke behoeften van de vier divisies".

De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke opschortende voorwaarden en zal naar verwachting worden afgerond in het derde kwartaal van 2015.


ACHTERGROND
De KION Group – die de zes merken Linde, STILL, Fenwick, OM STILL, Baoli en Voltas omvat – is de grootste fabrikant van industriële heftrucks in West- en Oost-Europa, de wereldwijde nummer twee in de industrie en de grootste buitenlandse leverancier in China. De groep is aanwezig in meer dan 100 landen en stelde in 2014 bijna 23.000 personen te werk en behaalde een omzet van ongeveer 4,7 miljard euro.

De Egemin Group ontwerpt, ontwikkelt en integreert automatiseringsoplossingen om de interne logistiek en productieprocessen voor industriële bedrijven en openbare infrastructuur te verbeteren. Het bedrijf benadert de markt via vijf divisies – Handling Automation, Life Sciences, Process Automation, Infra Automation en Consulting & Services, en opereert vanuit de hoofdzetel in Antwerpen. Het heeft 8 andere eigen kantoren in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het bedrijf stelt 750 mensen tewerk.