Mobiele melkrobot genomineerd voor Triodos Hart-Hoofdprijs 2015

Biologische boer Herbert Groenevelt ontwikkelde een innovatieve mobiele melkrobot voor zijn melkkoeien, die door de uitgestrekte uiterwaarden bij de Maas grazen.

Trefwoorden: #Biologische boer, #grazen, #Herbert Groenevelt, #melk, #melken, #Mobiele melkrobot, #Triodos Hart-Hoofdprijs, #uitgestrekte uiterwaarden bij de Maas

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Triodos Bank Nederland )

ENGINEERINGNET.NL - Groeneveld ontwikkelde de melkrobot in 2013 voor zijn vijftig melkkoeien.

Hiermee kunnen de koeien door de uitgestrekte uiterwaarden bij de Maas grazen en toch gemolken worden. Deze innovatie geeft veel mogelijkheden voor boeren die nu nog te weinig weiden beschikbaar hebben voor een biologische bedrijfsvoering.

Het mobiel melken op de uiterwaarden is economisch rendabel omdat de grazende koeien zorgen voor landschapsbeheer van de uiterwaarden voor Staatsbosbeheer. De stap is groot voor boeren om koeien in de natuur te houden.

Boeren zijn al generaties lang bezig met ruilverkaveling en met het bouwen van stallen. De mobiele robot geeft kansen om op een andere en duurzame manier te boeren, aldus Groeneveld.

Naast Groeneveld zijn er vijf andere ondernemers genomineerd voor de Hart-Hoofdprijs die de Triodos Bank elk jaar uitreikt aan de meest inspirerende en vernieuwende ondernemer. De winnaar maakt kans op 10.000 euro die te besteden is aan de verdere ontwikkeling van het bedrijf.

Groenveld wil met dit geld nog meer koeien op uiterwaarden kunnen melken, vandaar de behoefte aan een extra stroompuntje. Dit zou op een groot stuk uiterwaarden aan de andere kant van de Maas moeten komen te liggen.

Ook denkt de boer aan het maken van een klompenpad, een soort struinroute door de natuur, ook over boerenland.