Opendeurdag chemische sector lokte meer dan 30.000 bezoekers

Afgelopen weekend bezochten meer dan 30.000 mensen één van de 40 bedrijven en kennisinstellingen uit de chemische of life science sector.

Trefwoorden: #chemiesector, #essenscia, #opendeur BASF, #opendeur biochemie, #opendeur chemie, #sectorfederatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: BASF - site in Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Met 30.792 bezoekers afgelopen, waaronder opvallend veel gezinnen en jongeren, toont essencia, de sectorfederatie van de chemische en life science bedrijven, zich tevreden.

essenscia lanceerde tijdens de opendeurdagen een oproep aan beleidsmakers en onderwijspartners om samen te investeren in duaal leren op maat van de chemische en farmaceutische industrie.

Vanuit het bedrijfsleven is er al langer vraag om de combinatie van school, werkplekleren en werk verder uit te bouwen, en niet enkel voor te behouden voor leerplichtige jongeren uit de derde graad.

De focus van het opendeurweekend lag dan ook op de cruciale link tussen onderwijs en industrie met onder meer het eerste Chemiefestival in Technopolis, een unieke samenwerking tussen Vlaamse universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en kennisinstellingen.

De Vlaamse ministers Philippe Muyters en Annemie Turtelboom brachten zondagvoormiddag een bezoek aan BASF Antwerpen. Ze maakten er op interactieve manier kennis met de verscheidene opleidingsmogelijkheden en jobopportuniteiten in de chemische industrie.

“In onze sector zijn kennis en talent cruciale grondstoffen”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen. “Daarom moeten we jongeren van jongs af op een inspirerende manier in contact brengen met wetenschap en technologie, zodat ze in hun latere schoolloopbaan bewust kiezen voor een wetenschappelijke of technische opleiding.

Duaal leren en werkplekleren willen we in overleg met de overheid en de scholen ook uitbouwen tot volwaardige onderwijssystemen op maat van onze sector, zodat we knelpuntberoepen als technici en ingenieurs beter kunnen invullen.”