Pilootfase Solaroad levert meer energie op dan verwacht

De opbrengst van SolaRoad, het eerste wegdek ter wereld dat zonnestroom oplevert, is boven verwachting hoog. Er werd tijdens de eerste zes maanden 3000 kWh opgewekt.

Trefwoorden: #energie opwekken, #energieopwekking, #Solaroad, #TNO, #wegdek, #zonne-energie, #zonnecellen, #zonnepanelen

Lees verder

nieuws

( Foto: Solaroad )

ENGINEERINGNET.NL - Met energie die opgewekt wordt, kan een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit worden voorzien of kan een elektrische scooter 2,5 keer de wereld rond.

Vertaald naar jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per m² per jaar uit. SolaRoad is ontwikkeld door TNO, Provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech.

Het project kent een pilootfase van drie jaar waar diverse metingen en tests worden uitgevoerd. Eén van de doelen van de praktijkproef is het opsporen en genezen van kinderziektes.

Eind december 2014 en in de vroege lente kwam de coating van het SolaRoad fietspad los. Uit onderzoek is gebleken dat de coating bij grote temperatuurwisselingen plaatselijk kan loslaten door krimp van het materiaal.

De reparaties zijn uitgevoerd en de ontwikkeling van een verbeterde coating is inmiddels in een vergevorderd stadium.

Vanaf de openstelling zijn er meer dan 150.000 fietsers over gereden.


(bron: TNO)